Kulinaria

Z przepisów wigilijnych: Mączniaki z kompotem z suszu
Mączniaki z kompotem z suszu to wigilijna potrawa, przygotowywana przeze mnie tylko raz do roku na świąteczną kolację jako jedno z 12 dań. Obecnie mączniaki są rzadko spotykane wśród wigilijnych potraw; ja jednak zgodnie z rodzinnym zwyczajem przygotowuję to wyjątkowe danie każdego roku, kultywując w ten sposób kulinarne tradycje ludowe regionu częstochowskiego. Przepis na mączniaki z kompotem z suszu jest w mojej rodzinie już od ponad 100 lat; przekazywany jest z pokolenia na pokolenie – najpierw potrawę na wigilijny stół robiła moja babcia, później - moja mama, a teraz to danie robię ja.
Mączniaki to inaczej kluski wigilijne, które robi się wyłącznie z mąki i wody. Po zmieszaniu tych dwóch składników, zagniata się ciasto, po czym odrywa się jego niewielkie kawałki i formuje w rękach 10-15 cm wałki. Tak przygotowane kluski wrzuca się na wrzącą wodę i gotuje ok. 5 minut, aż do wypłynięcia.
Mączniaki podaje się z kompotem z suszu. Polecam i życzę smacznego!
Alina S. z Koło Gospodyń Wiejskich Dankowice
Gall Anonim
Piękny przykład, jak w Polsce kultywuje się tradycje kulinarne.
1 gru 2015, 14:02:49