Talenty i pasje

0 10
Kłosuj Komentuj Ulubione

XXX-lecie istnienia ZPiT"Cepelia Fil-Wilamowice"

RZRPiT „Cepelia Fil-Wilamowice „ założyła trzydzieści lat temu dr Jolanta Danek i do dnia dzisiejszego jest jego kierownikiem artystycznym,choreografem,menedżerem,organizatorem. Ponadto działalność pani Jolanty jest wszechstronna, etnograf , autorka wielu publikacji o kulturze mieszkańców Wilamowic.

Repertuar zespołu to tańce i przyśpiewki zaczerpnięte z bogatych obyczajów rodzimych, okazjonalnych czy dorocznych obrzędów, które to kultywowane są w Wilamowicach od wielu pokoleń, potomków osadników przybyłych na teren Polski na początku XIII wieku z ziem flamandzkich.

Regionalny Zespół Pieśni i Tańca „Cepelia Fil – Wilamowice” jest członkiem PS CIOFF*.Organizacja ta od początku swego istnienia jest członkiem UNESCO.

09 lutego br w sali OSP w Wilamowicach odbył się Galowy Koncert Jubilatów na 30-lecia istnienia Zespołu Regionalnego „Cepelia –Fil Wilamowice”.

Na uroczystość przybyli zaproszeni goście, mieszkańcy jak i sympatycy zespołu. Swoją obecnością zaszczycili koncert: senator RP Andrzej Kamiński, starosta bielski Andrzej Płonka z radnymi Dorotą Nikiel i Jerzym Kubikiem, burmistrz Wilamowic Marian Trela z zastępcą przewodniczącego Rady Miejskiej Władysławem Carbol i radnymi, dyrektor Książnicy Beskidzkiej Bogdan Kocurek, przedstawicielka Fundacji Cepelia z Warszawy Żaneta Żardecka, ks. prałat Stanisław Morawa, ks. Piotr Jarosz (były członek zespołu), kierownik ZOSiP Bożena Sobocińska wraz z dyrektorami szkół, dyrektor GBP w Wilamowicach Barbara Grabowska, prezes Banku Spółdzielczego w Wilamowicach Tomasz Królicki, prezes spółki Kupiec GE-ES Wilamowice Józef Gawlik, prezes Klubu Honorowych Dawców Krwi Tomasz Schneider, prezes Oddziału Powiatowego Związku OSP RP w Bielsku-Białej Stanisław Nycz oraz przewodniczące Kół Gospodyń Wiejskich i kierownicy zespołów regionalnych wraz z delegacjami działającymi w Gminie Wilamowice. Wszyscy też na ręce pani Jolanty Danek złożyli podziękowania za wspaniałą,owocną pracę artystyczną, popularyzującą kulturę Polski.

Gala zespołu opierała się na bogatym programie ,w którym zebrani mogli zobaczyć suitę krakowską w wykonaniu najstarszych tancerzy, którzy wytańczyli wiele nagród ,ale i znakomitych koncertów zarówno w kraju jak i zagranicą, suitę tańców wilamowskich w wykonaniu nieco młodszych tancerzy oraz najmłodszą grupę w suicie tańców cieszyńskich. Dla najmłodszej grupy tancerzy był to z pewnością sceniczny debiut. Koncert zakończyła najstarsza grupa wiekowa prezentując suitę górali żywieckich. Po Gali koncertowej wszyscy goście obejrzeli prezentację multimedialną, która zawierała piękną historię i wspomnienia zespołu na przestrzeni 30-tu lat działalności,którą prowadziła pani Jolanta Danek.

Szefowa zespołu na zakończenie jakże wspaniałej Gali koncertowej, podziękowała wszystkim władzom powiatowym, samorządowym, organizacjom działającym na terenie Gminy Wilamowice jak i poza nią, sponsorom, darczyńcom, sympatykom,członkom zespołu którzy występowali na przestrzeni 30 lat istnienia i ich rodzinom,obecnym członkom zespołu „małym i dużym” za zaangażowanie .

Warto też nadmienić,iż w zespole tańczy młodzież z Pisarzowic.

W kuluarach można było podziwiać przywiezione z zagranicznych wojażach ,nagrody, statuetki, dyplomy ,suweniry członków Zespołu Pieśni i Tańca „Cepelia Fil- Wilamowice”.

(C.Puzoń)

 

Zdjęcia udostępnione M-GOK Wilamowice

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji"wPisarzowicach

Przeczytaj również

Światowy Dzień Bigosu

Miałyśmy okazję podzielić się swoją wiedzą na temat idealnego Bigosu. Dzienikarka portalu: zkaszub.info w związku obchodzonym w dniu 20 stycznia Światowym Dniem Bigosu, w trakcie pisania artykułu o: Światowym Dniu Bigosu, zwróciła się z prośbą do naszego Koła o udzielenie odpowiedzi na pytania:  Przepis na bigos idealny - istnieje? Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? Nasze odpowiedzi, które znalzały się w artykule: Przepis na bigos idealny - istnieje? - Taki przepis nie istnieje wszystko zależy od składników ich jakości i ilości a ponadto każdy ma swój tajemniczy składnik który dodaje oraz sposób przygotowania – wyjaśniają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach. – Jedno jest pewne, że w bigosie musi się znaleźć kilka podstawowych składników, a reszta to już inwencja twórcza gotującego.  Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? - Aby ugotować bigos niezbędna jest dobra kapusta kiszona, grzyby suszone, golonka lub stopki dla kleistości. Do tego przynajmniej 3 rodzaje wędlin o rożnym smaku, cebula, przecier lub sok pomidorowy, śliwki suszone i przyprawy – zdradzają panie z KGW Sławki. – Niektórzy gotują inni smażą, co też jest przyczyną innego smaku. Tak samo można dodać świeżą kapustę, bądź też nie. Jedno jest pewne – nie ma dwóch takich samych bigosów. Całość artykułu można przeczytać na stronie: https://zkaszub.info/swiatowy-dzien-bigosu/ Zachęcamy do lektury Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij