Talenty i pasje

7 12
Kłosuj Komentuj Ulubione

Wstążka i mulina w robótkach Ewy

Przedstawiam Wam nasze drogie czytelniczki  portalu "Moje KGW" kolejną członkinie  z 20 letnim stażem w Kołe Gospodyń Wiejskich w Wilkowicach i należacą do Klubu "Złota Niteczka" Ewę Reszczyńską. Ewa to kobieta o zręcznych i pracowitych rękach. Ma zdolności w nie tylko hafciarskie ale także lubi śpiew i taniec udziela się w Chórze "Rapsodia" przy Gminnym Ośrodku Kultury w Lipnie. Jest matka pięciu dzieci i babcią, która wspiera swoje wnuki przygotowując i robiąc dla nich  okolicznościowe ozdoby. Bardzo lubi technikę haftu krzyżowego. Technika haftu krzyżowego jest znana od wieków i ma dziesiątki odmian w zależności od lokalnej tradycji i zastosowanej tkaniny oraz nici. W tej technice jest dziesięć rodzjów ściegów np. ścieg krzyżykowy , Krzyże św Jerzego ,krzyżyki  ukośne , ścieg zakopiański. Ewa swoje piękne i pracochłonne robótki wykonuje na kanwie aida. I tak na przykład w obrazie  o wymiarach 36 x 25 cm trzeba wyhaftować ok.10 tyś. krzyżyków jest to technika wymagająca cierpliwości i systematyczności.  Ewa haftuje także na kanwie z nadrukiem czyli wydrukowanym na kanwie wzorze. Jest to bardzo przyjemny rodzaj haftu, każdy jeden krzyżyk relaksuje nas i uspokaja w tym zagonionym świecie gdzie zawsze  brakuje nam czasu dla siebie. Jej wyhaftowane obrazy są załączone do artykułu. Zobaczcie są naprawdę piękne. Druga technika naszej pasjonatki to kawiaty wykonywane metodą kanzaschi, która przyszła do nas z dalekiej Japonii. Kanzaschi  to tradycyjna japońska ozdoba do włosów noszona przez Japonki do kimona i w wolnym tłumaczeniu znaczy "kwiat na patyku". Jak piękne ozdoby tą techniką wyczarowuje Ewa do zobaczcie same mnie one już zachwycają. Pozdrawiam Teresa 

Teresa H. z Koło Gospodyń Wiejskich Wilkowice

Agnieszka N.

Przepiękne prace!!!! Pytanie do Pani Ewy :"Jak długo haftuje taki średniej wielkości obrazek?" Doskonale pamiętam z dzieciństwa dziewczynki z widokówek, które wyhaftowała pani Ewa!

0

12 sty 2018, 10:33:44

Ewa N.

Cudeńka. Czy można takie zamówić u pani Ewy??

0

12 sty 2018, 13:37:37

Teresa P. z KGW Kol. Ręczno i Łęki Królewskie

Piękna pasja p. Ewy :) Pozdrawiam :)

0

13 sty 2018, 07:51:56

Maria P. z Koło Gospodyń Wiejskich Zaborze

Piękne prace pozazdrościć talentu.

0

14 sty 2018, 13:36:56

Malwina W.

W mojej szkole bardzo dużo podobnych obrazków zdobiło ściany, Pani artykuł to przemiły powrót do dzieciństwa :)

0

15 sty 2018, 09:00:01

Teresa H. z Koło Gospodyń Wiejskich Wilkowice

Bardzo bardzo dziękuje za wyróżnienie mojego artykułu. Pozdrawiam wszystkie członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z Polski i Redakcję :)

0

13 lut 2018, 22:52:27

Przeczytaj również

Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem

Dwie gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Szonowicach "Wioskowe Trio" starają się o udział w ogólnopolskich warsztatach kulinarnych organizowanych przez Fundację: Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Warsztaty organizowane są w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". Operacja skierowana jest do członkiń Kół Gospodyń Wiejskich, działających na terenie 9 województw. Na województwo śląskie przewidziano 12 miejsc. Dla uczestników przewidziany jest dwudniowy, bezpłatny pobyt w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie koło Międzyzdrojów. Celem warsztatów jest poszerzenie wiedzy i kompetencji. Uczestnicy poszerzą wiedzę nt. dziedzictwa kulinarnego swojego regionu, dowiedzą się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności oraz wymienią się swoimi doświadczeniami w zakresie przygotowywania lokalnych produktów. Poznają również możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w  ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich. Warsztaty kulinarne poprowadzą znani szefowie kuchni. W przypadku dofinansowania operacji ze środków KSOW projekt będzie zakładał dodatkowo promocję produktów z danego regionu wśród lokalnej społeczności. Uczestnicy przeprowadzą warsztaty kulinarne w szkołach oraz będą uczestniczyli w lokalnych dożynkach.  Koszty związane z zakupem produktów oraz z dojazdami zostaną pokryte przez Fundację. Autor: Karina Lassak   Czytaj dalej

0 2
0 1
0 1
0 1

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij