Rozrywka

Wpływ odżywiania na stan skóry, włosów i paznokci.
By cieszyć się piękną, zdrową skórą, mocnymi paznokciami i lśniącymi włosami należy połączyć działanie zabiegów kosmetycznych i żywności. Pamiętajmy, że ważna jest nie tylko ilość, jakość i wzajemne proporcje poszczególnych składników pokarmowych w diecie, lecz także sposób przygotowania potraw. Niektóre witaminy i składniki mineralne giną w czasie tradycyjnego gotowania. Wskazane jest zatem jedzenie jak najwięcej surowych warzyw
i owoców, a także dań pieczonych lub gotowanych na parze. Lead
W odżywieniu skóry najważniejszą rolę odgrywają:
Witamina A znajdująca się wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego pod postacią retinolu. Zawierają ją wieprzowina i wołowina, występuje także w rybach, maśle, żółtku jaja i pełnotłustym mleku. Wpływa na procesy tworzenia nowych komórek, ma właściwości przeciwutleniające i chroni organizm przed wolnymi rodnikami, opóźniając dzięki temu procesy starzenia się skóry.
Witaminy z grupy B zapewniają odpowiednie nawilżenie i gładkość skóry. Niektóre z nich (np. witamina B2) są stosowane w leczeniu wielu schorzeń, m.in. trądziku. Znajdziemy je
w przetworach zbożowych, mięsie, rybach, a także warzywach i owocach.
Witamina E nazywana witaminą młodości, skutecznie zwalcza wolne rodniki, opóźniając
w ten sposób starzenie się organizmu. Zawierają ją oleje roślinne (rzepakowy i słonecznikowy) oraz nasiona słonecznika.
Witamina H odpowiada za pracę gruczołów potowych, leczy stany zapalne skóry. Jej dobrym źródłem są: wątroba, orzechy, migdały, owoce morza, jaja, mąka sojowa
i pełnoziarnista, brązowy ryż, szpinak, marchew i pomidory. Skutki jej niedoboru to łojotok, zmiany chorobowe skóry, przebarwienia, matowoszary odcień skóry.
Witamina C wzmacnia odporność organizmu, ma wpływ na tworzenie się kolagenu, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i opóźnia starzenie się skóry. Najwięcej jej mają owoce aceroli, dzikiej róży, jagodowe, czarna porzeczka, aronia, owoce cytrusowe oraz warzywa kapustne, papryka, pomidory, brukselka i ziemniaki. Niedobór tej witaminy powoduje wolniejsze gojenie się ran oraz zmniejszenie odporności.
Składniki mineralne chronią skórę przed wysuszeniem, poprawiają jej ukrwienie, biorą udział w tworzeniu kolagenu i elastyny. Szczególne znaczenie mają:
Potas, znajdujący się w warzywach i owocach - wpływa na nawilżenie skóry; miedź, którą znajdziemy w cielęcinie, drobiu, orzechach i rybach - pomaga w utrzymaniu sprężystości skóry i działa przeciwzapalnie; fosfor, którego źródłem są mleko i jego przetwory, ryby oraz żółtko jaja a także magnez, występujący w mleku i jego przetworach, mięsie, orzechach, kaszy jęczmiennej i kakao - wspomagają proces regeneracji.
Kwasy tłuszczowe omega-3 wzmacniają odporność, zapobiegają zmianom skórnym
i jej nadmiernej suchości, łagodzą zapalenia. Ich źródłem są ryby morskie: makrela, halibut, łosoś, sardynki, śledzie, a także nasiona lnu, olej lniany i rzepakowy, w mniejszych ilościach orzechy. Skutkiem ich niedoboru jest wysuszenie naskórka, nadmierne jego złuszczanie, powstawanie uszkodzeń skóry, a w efekcie przyspieszenie procesów starzenia.
Białko odbudowuje złuszczające się komórki naskórka. Jego źródłem są ryby, mięso, jaja, produkty zbożowe i rośliny strączkowe. Dzięki niemu skóra jest bardziej elastyczna i później pojawiają się na niej zmarszczki. Niedobór tego składnika odżywczego powoduje wolniejszą regenerację skóry.
Agnieszka Czerwińska – Medyczne Studium Zawodowe w Chełmie.
Medyczne Studium Zawodowe w Chełmie bardzo prężnie współpracuje z Kołami Gospodyń Wiejskich z regionu chełmskiego. Organizują konferencje o tematyce prozdrowotnej, warsztaty dotyczące pielęgnacji dłoni, ciała, opieki nad osobami starszymi czy sztuki masażu. Na naszym portalu mojekgw.pl może obejrzeć kilka fotorelacji z poprzednich konferencji.
Redakcja mojeKGW.pl ..