Kulinaria

Wigilijne potrawy
Pierogi z kapustą
Składniki ciasta:
- 80 kg mąki
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- sól do smaku
Wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto na pierogi.
Składniki farszu:
- 1 główka kapusty
- grzyby leśne suszone( ilość do smaku)
- 2 cebule średniej wielkości
- 2 łyżki smalcu
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Poszatkowaną kapustę, grzyby gotujemy. Do wystudzonej kapusty dodajemy pokrojone drobno grzyby oraz uduszoną na tłuszczu cebulkę. Doprawiamy do smaku i robimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Pierogi polewamy tłuszczem według uznania i smaku.
Danie według przepisu Barbary Adamarek.
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Składniki farszu:
- 2 szklanki kaszy grycznej
- 4 szklanki wody
- 0,5 kg grzybów suszonych
- kapusta świeża
- cebula
- olej
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę sparzyć i oddzielić liście. Kaszę ugotować w wodzie, grzyby sparzyć, cebulę pokroić na drobną kostkę i smażyć na oleju razem z grzybami. Doprawić. Farsz zawijać w liście i układać w rondlu na dno i górę połozyć iście kapusty. Zapiec.
Danie według przepisu Renaty Kity.
Zupa grochowa
Składniki:
- 1 litr świeżego grochu
- 3 litry wywaru warzywnego, z marchewką
Wykonanie:
Ugotować wywar z fasolą, do miękkości grochu. Zupę zagęszczamy zasmażką na maśle (1 łyżka mąki, 1 łyżka masła przyrumienić). Rozpuścić w zupie i razem zagotować, doprawić według uznania.
Danie według przepisu Renaty Kity.
Barszcz czerwony na zakwasie z uszkami
Składniki barszczu:
- 1 kg buraków
- 5 ząbków czosnku,
- kromka chleba na zakwasie
- włoszczyzna
- ziele angielskie, liść laurowy do smaku
Składniki na uszka:
- ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- pół szklanki ciepłej wody
- sól
- farsz:
- 30 g grzybów suszonych
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju
- sól ,pieprz do smaku
Wykonanie barszczu:
Buraki obieramy i kroimy na cienkie plastry lub kawałki. Układamy w duzym słoju i dodajemy obrany czosnek. Zalewamy letnią, przegotowaną wodą, a na wierzch kładziemy kromkę chleba. Przykrywamy ścierką. Odstawiamy słój w ciemne miejsce i czekamy siedem dni, aż zrobi sie zakwas. Do garnka wkładamy włoszczyznę, gotujemy i po pewnym czasie wrzucamy dwa pokrojone na ćwiartki buraki oraz liść i ziele. Po powstaniu pachnącej esencji wyciągamy włoszczyznę, wlewamy kwas buraczany.
Wykonanie Uszka:
Farsz: Grzybki namoczyć w wodzie na noc. Ugotować w tej samej wodzie,w której się moczyły. Odcedzić i wystudzić. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Grzybki wymieszać z cebulką. Doprawić. Gdy wystygnie to zmiksować całość blenderem.
Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części. Rozwałkować na czworokąt. Wycinać małe kwadraciki ok.3-4 cm. Na każdy kwadracik nałożyć farsz i zlepić na trójkąt. Zawinąć na palec i zlepić rogi.
Danie według przepisu Zofii Uliasz
Zupa grzybowa z kaszą gryczną
Składniki:
- 1 itr wywaru z rosołu
- garść suszonych grzybów
- 1-2 cebule
- 1-2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- seler
- kasza gryczana (po garści na osobę)
- masło
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Suszone grzyby pokruszyć, namoczyć i ugotować. Cebule drobno posiekać i podsmażyć na maśle na złoto. Dodać warzywa pokrojone w drobną kostkę. Razem poddusić i dorzucić do wywaru z gzybów.Dodać wywar z rosołu. Do gotującej się zupy wsypać kaszę gryczaną. Zagotować, doprawić solą i pieprzem.
Danie według przepisu Urszuli Gładysz.
Pieczona Dorada
Składniki:
- 2 świeże dorady
- pęczek natki pietruszki
- pół limonki
- 1 ząbek czosnku
- sól (najlepiej morska)
- grubo mielony pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Ryby oczyszczamy, myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie skrapiamy je sokiem z limonki, solimy solą morska lub zwykłą i pieprzymy. Do środka wkładany sporą ilośc pietruszki, posiekany czosnek i plasterek limonki. Delikatnie polewamy oliwą z oliwek.
Rybę ułożyć na ruszcie i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 25 minut.
Danie według przepisu Urszuli Gładysz.
Urszula G. z Koło Gospodyń Wiejskich Pantalowice
Gall Anonim
Bardzo dziękujemy za przepis! Aż zapachniało nam świętami
20 lis 2016, 14:57:45