Kulinaria

Wigilia
Jak co roku tak i teraz, dokładnie 15 grudnia 2015r, członkowie Koła Gospodyń Wiejskich Jajczaki- Strugi zorganizowali wraz z uczniami i Gronem Pedagogicznym Publicznej Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół Katolickich w Strugach wieczór wigilijny i jasełka. Członkinie Koła na to spotkanie przygotowały tradycyjne potrawy wigilijne. W menu wieczoru znajdowały się między innymi zupa grzybowa z suszonymi grzybami zbieranymi w naszych lasach z makaronem własnej roboty wykonanym przez jedną z Członkiń, barszcz czerwony z uszkami z farszem z kapusty i grzybów, śledzie z cebulą i śmietaną, karp smażony w dzwonki, kapusta z grochem i kompot ze suszu. Na deser goście zajadali się struclą makową na cieście drożdżowym i pierniczkami. Wszystkie potrawy wykonane zostały przez Członkinie z darów naszej ziemi i przepisów naszych mam i babć. Po złożeniu sobie życzeń i degustacji w/w potraw Członkinie wraz z zaproszonymi gośćmi i uczniami wspólnie kolędowali. Wspólne śpiewy, dekoracje, zapach potraw unoszący się w powietrzu nadał temu spotkaniu atmosferę dostojności i ciepła rodzinnego. Po wieczerzy uczniowie przedstawili przygotowany przez siebie program artystyczny w całości poświęcony zbliżającym się świętom.