Kulinaria

warsztaty kulinarne
OWSIANE PANACEUM:
Wielki znawca i popularyzator produktów zbożowych prof. Henryk Gąsiorowski (AR Poznań) określił płatki owsiane jako produkt XXI wieku. Są dobrze wszystkim znane, ale tak naprawdę zbyt mało przez nas doceniane i niezbyt chętnie spożywane. Około 95% zbiorów owsa przerabiane jest na karmę dla zwierząt. Szkoda, że tak wartościowe produkty owsiane są w takiej niewielkiej ilości wykorzystywane przez ludzi.
Zawierają wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne. Ziarna owsa pozbawia się łuski, a następnie gniecie, toteż pozostaje w nich cała wartość odżywcza.
Zjedzone na śniadanie dostarczają naszemu organizmowi wartościowego białka, które jest szczególnie potrzebne dzieciom i młodzieży. Jest to fragment artykułu ze strony http://wielkiezarcie.com/articles/30050025
Mając świadomość ile zdrowia zawarte jest w owsie postanowiliśmy zachęcić najmłodszych mieszkańców naszej gminy i przeprowadziliśmy warsztaty kulinarne dla ponad 30 dzieci podczas tegorocznch ferii w siedzibie Orodka Kultury Sportu i Rekreacji. Ciastka owsiane zachwyciły nie tylko smakiem ale i prostotą wykonania. Powstało pięć grup i pięć różnych wariantów. Bezkonkurencyjne okazały się jednak ciasteczka z Nowej Zelandii.
Przepis na nie i ich krótką historię wkrótce prześle na stronkę MojeKGW.
Czujemy się zaszczyceni otrzymanym certyfikatem, a nasza obecność Tu i możliwość zamieszczania artykułów bardzo nas cieszy. Mamy nadzieję, że staniemy się inspiracją dla innych i sami taką inspirację właśnie tutaj znajdziemy. Pozdrawiamy ciepło cały zespół MojeKGW oraz wszystkich odwiedzających nasz profil oraz życzymy Wszystkiego Dobrego ;)
Agnieszka D. z Świetlica Ozorowice społeczność
Gall Anonim
Doskonałe zajęcie dla dzieciaczków. Sama chętnie bym wysłała do Pań mojego łobuziaka na takie warsztaty.
7 mar 2016, 20:53:17