Kulinaria

Warsztaty gotowania w Olszówce potraw regionalnych oraz potraw z lokalnych ziół 2014 r.
Po raz pierwszy Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Olszówka zorganizowało warsztaty z gotowania potraw regionalnych oraz potraw z lokalnych ziół. Warsztaty zorganizowane zostały w ramach realizacji zadania publicznego pn. „Historia, tradycja i dziedzictwo kulturowe regionu Zagórzan- to co łączy i jednoczy.”
Warsztaty miały miejsce w dniu 28 maja 2014 roku, w remizie OSP w Olszówce. Uczestniczyli w nich zaproszeni goście oraz mieszkańcy, który przybyli, aby dowiedzieć się, jak przygotować potrawy, które kiedyś na co dzień gościły w domach naszych przodków. Wśród zaproszonych gości były m.in. panie z KGW z Raby Niżnej oraz pan prezes OSP Olszówka Wojciech Gil. Ponadto w warsztatach uczestniczyli także inni mieszkańcy Olszówki.
Pierwszym etapem warsztatów było wspólne gotowanie i przygotowywanie potraw. Następie wszyscy zasiedli do poczęstunku, na który składały się wcześniej przygotowane potrawy. W skład potraw wchodziły rośliny, które znaleźć można na naszych łąkach i w ogrodach oraz zioła i przyprawy z naszego regionu. Były to m.in. szczaw, pokrzywy, rozmaryn, kwiat czarnego bzu, mięta, pierwiosnki, lipa, mlecze, sałata zielona, z których przygotowane zostały napoje, zupy, twarożki oraz klopsy mięsne z pokrzywą. Tradycyjne potrawy, które zostały podane to: kluski z mąki razowej ze słoniną lub śmietaną, kluski kudłate, pierogi, sałatka z pokrzywą. Skosztować można było również tradycyjnie wypiekanego chleba.
Wszyscy uczestnicy byli bardzo zadowoleni ze spotkania, szczególnie dlatego, że mogli przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa lub poznać nowe smaki.
Red. Kinga Kaciczak
Kinga K. z Stowarzyszenie - Koło Gospodyń Wiejskich Olszówka