Kulinaria

Warsztaty gotowania w Olszówce potraw kuchni nowoczesnej oraz potraw regionalnych 2015 r.
Po raz drugi Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Olszówka zorganizowało warsztaty z gotowania potraw regionalnych, potraw z lokalnych ziół oraz potraw kuchni nowoczesnej. Warsztaty zorganizowane zostały w ramach realizacji zadania publicznego pn. „Ach dawno to już było- pokazanie kulturowego i kulinarnego bogactwa tradycji naszego regionu.”
Warsztaty miały miejsce w dniu 7 maja 2015 roku, w remizie OSP w Olszówce. Uczestniczyli w nich zaproszeni goście oraz mieszkańcy, który przybyli, aby dowiedzieć się, jak przygotować potrawy, które kiedyś na co dzień gościły w domach naszych przodków oraz jak przygotować nietypowe potrawy kuchni współczesnej.
Warsztaty prowadziły panie Genowefa Fudro oraz Maria Nawara. Pierwszym etapem warsztatów był pokaz wyrobu tradycyjnego chleba prowadzony przez panią Genowefę Fudro, a następnie jego wypiek. W kolejnym etapie pani Maria Nawara prezentowała uczestnikom, jak w łatwy i sprawny sposób wypatroszyć kaczkę, zrobić do niej nadzienie oraz w jaki sposób tak przygotowaną potrawę poddać gotowaniu.
Po szkoleniu kulinarnym wszyscy przybyli mogli skosztować potraw przygotowanych przez panie z Koła Gospodyń. Na stole znalazły się między inymi:
-
chlep pieczony metodą tradycyjną
-
kaczka faszerowana
-
chluski z mąki razowej ze słoniną lub śmietaą podawane na ciepło
-
pierogi ze szpinakiem
-
pierogi pieczone z mięsem, pieczarkami i serem
-
rolada ze szpinakiem, łososiem i serem
-
sałatka z makaronem ryżowym
-
sałatka z makaronem tortellini
-
jajka faszerowane
-
pieczarki nadziewane opiekane w bułce tartej
-
pasta z sera białego i tuńczyka
-
ser owczy
-
deser kokosowy z polewą truskawkową
-
ciasto z jabłkami
-
szarlotka
-
ciasto drożdżowe z nadzieniem kakaowym
-
rogaliki drożdżowe z dżemem
-
ciasto z borówkami
-
tort z masą kawową i kokosową
-
dżem z czarnego bzu
-
miód
-
napój z miodu, mięty i cytryny
Wszyscy uczestnicy byli bardzo zadowoleni ze spotkania, szczególnie dlatego, że mogli przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa lub poznać nowe smaki.
Red. Kinga Kaciczak
Kinga K. z Stowarzyszenie - Koło Gospodyń Wiejskich Olszówka