Kulinaria

Usta Adama (lub Murzyna)
1 opakowanie biszkoptów ( 30 dag)
powidła lub dżem
CIASTO:
1 k. margaryny ,
½ szkl. cukru ,
6 jajek ,
1 i ½ szkl. mąki ,
3 łyżeczki proszku do pieczenia ,
3 łyżki kakao ,
5 łyżek wody .
Biszkopty smarujemy powidłami lub dżemem, łączymy ze sobą i układamy na blasze rzędami.
Margarynę, cukier, kakao i wodę gotujemy około 5 minut. Po wystudzeniu dodajemy1 całe jajko i żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy (ja ubijałam mikserem). Z białek ubijamy pianę i dodajemy na sam koniec delikatnie mieszając.
Gotowym ciastem zalewamy biszkopty i pieczemy około 35 - 40 minut w temp 170 stopni.
Masa :
1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
2 szklanki mleka,
5 łyżek cukru,
3 żółtka,
1 łyżka mąki,
1 kostka margaryny.
Żółtka ucieramy z cukrem, mąką i budyniem. Utarte składniki zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy aż zgęstnieje. Po wystygnięciu dodajemy margarynę i miksujemy. Przygotowanym kremem smarujemy ciasto. ( zamiast żółtek daje 2 budynie jeśli są bez cukru to dodaję6 łyżek do mleka)
Polewa:
1/2 kostki margaryny
3 łyżki kakao
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżka żelatyny ( rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody)
Margarynę, kakao, cukier i śmietanę zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i dodajemy do naszej polewy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto posmarowane kramem polewamy ostudzona polewą.
Bożena M. z Koło Gospodyń Wiejskich Brzeziny (katowickie)
Dariusz T. z KGW Wiadrów - Koło Gospodyń Wiejskich w Wiadrowie
Robiłem już kiedys to ciasto :) Pycha :)
19 lis 2015, 08:40:49