Aktualności

3 3
Kłosuj Komentuj Ulubione

Tradycja" szczodroki"

W dniu 6.01.2018r. podczas uroczystości „ Święta Trzech Króli” w Gminnym Centrum Kultury w Chwałowicach na zebranych gości czekały pyszne „szczodroki” upieczone przez KGW Chwałowice, KGW Dąbrówka Pniowska  i  KGW Witkowice. W tym roku Panie pobiły swój rekord i upiekły ponad 1000 szczodroków. Szczodroki to drożdżowe rogaliki, posypane cukrem, pieczone w piekarniku. Nazwa rogalików kojarzona jest ze „szczodrym wieczorem ”, tak w średniowieczu nazywano Wigilię Bożego Narodzenia. Święto Trzech Króli zostało nazywane „szczodrym wieczorem” w tradycji katolickiej na początku XX wieku . gospodynie wypiekały małe rogaliki z mąki, drożdży, mleka i cukru dzień przed świętem. Pyszne rogaliki czekały na kolędników. Kolędnicy chodzili od domu do domu, zaopatrzeni w przygotowane koszyki. „Chodzeniu po szczodrokach” towarzyszyły kolędy oraz wierszyk nauczone na ten dzień. Każda z gospodyń częstowała przybywających do domu  kolędników słodkimi rogalikami. Niżej podajemy przepis:

 

Szczodroki  krucho-drożdżowe

0,60 dkg mąki,

1 margarynę zetrzeć na grubych oczkach

1 jajko całe,

3 żółtka,

1 szklanka śmietany,

2 łyżki cukru,

5 dkg drożdży,

1 cukier waniliowy,

Szczyptę soli

 

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, jak się rozpłyną - dodać mąkę, szczyptę soli, łyżeczkę (lub dwie) i zostawić w cieple do wyrośnięcia.

Do miski wsypać mąkę, żółtka zmiksowane z cukrem, śmietanę, cukier waniliowy i wyrobić, aż będzie odstawało od ręki. Na koniec dodać startą margarynę, ponownie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pierwszą część rozwałkować na placek ok. 30 cm średnicy. W razie potrzeby podsypać mąką. Pokroić na 8 trójkątów. Zawinąć rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Wcześniej można dodać nadzienie: u podstawy trójkąta położyć łyżkę jabłek lub nadzienia serowego lub marmoladę wieloowocową.

Odkładać na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. W międzyczasie za pomocą pędzelka posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić pierwszą blaszkę z rogalikami i piec na złoty kolor przez ok. 18 minut. Upiec pozostałe rogaliki. Skropić lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Leokadia G. z Koło Gospodyń Wiejskich Chwałowice

Teresa G. z Koło Gospodyń Wiejskich Rudniczanki z Kolonii Rudniki

Proszę napisać co to są szczodroki ?

1

20 lut 2018, 13:57:29

Malwina W.

Jestem również bardzo ciekawa co to są szczodroki :) Czekamy na przepis :)

1

20 lut 2018, 13:57:38

Leokadia G. z Koło Gospodyń Wiejskich Chwałowice

Artykuł poprawiony. Pozdrawiam

0

20 lut 2018, 13:57:22

Przeczytaj również

Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem

Dwie gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Szonowicach "Wioskowe Trio" starają się o udział w ogólnopolskich warsztatach kulinarnych organizowanych przez Fundację: Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Warsztaty organizowane są w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". Operacja skierowana jest do członkiń Kół Gospodyń Wiejskich, działających na terenie 9 województw. Na województwo śląskie przewidziano 12 miejsc. Dla uczestników przewidziany jest dwudniowy, bezpłatny pobyt w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie koło Międzyzdrojów. Celem warsztatów jest poszerzenie wiedzy i kompetencji. Uczestnicy poszerzą wiedzę nt. dziedzictwa kulinarnego swojego regionu, dowiedzą się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności oraz wymienią się swoimi doświadczeniami w zakresie przygotowywania lokalnych produktów. Poznają również możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w  ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich. Warsztaty kulinarne poprowadzą znani szefowie kuchni. W przypadku dofinansowania operacji ze środków KSOW projekt będzie zakładał dodatkowo promocję produktów z danego regionu wśród lokalnej społeczności. Uczestnicy przeprowadzą warsztaty kulinarne w szkołach oraz będą uczestniczyli w lokalnych dożynkach.  Koszty związane z zakupem produktów oraz z dojazdami zostaną pokryte przez Fundację. Autor: Karina Lassak   Czytaj dalej

0 2
0 1
0 1
0 1

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij