Aktualności

3 3
Kłosuj Komentuj Ulubione

Tradycja" szczodroki"

W dniu 6.01.2018r. podczas uroczystości „ Święta Trzech Króli” w Gminnym Centrum Kultury w Chwałowicach na zebranych gości czekały pyszne „szczodroki” upieczone przez KGW Chwałowice, KGW Dąbrówka Pniowska  i  KGW Witkowice. W tym roku Panie pobiły swój rekord i upiekły ponad 1000 szczodroków. Szczodroki to drożdżowe rogaliki, posypane cukrem, pieczone w piekarniku. Nazwa rogalików kojarzona jest ze „szczodrym wieczorem ”, tak w średniowieczu nazywano Wigilię Bożego Narodzenia. Święto Trzech Króli zostało nazywane „szczodrym wieczorem” w tradycji katolickiej na początku XX wieku . gospodynie wypiekały małe rogaliki z mąki, drożdży, mleka i cukru dzień przed świętem. Pyszne rogaliki czekały na kolędników. Kolędnicy chodzili od domu do domu, zaopatrzeni w przygotowane koszyki. „Chodzeniu po szczodrokach” towarzyszyły kolędy oraz wierszyk nauczone na ten dzień. Każda z gospodyń częstowała przybywających do domu  kolędników słodkimi rogalikami. Niżej podajemy przepis:

 

Szczodroki  krucho-drożdżowe

0,60 dkg mąki,

1 margarynę zetrzeć na grubych oczkach

1 jajko całe,

3 żółtka,

1 szklanka śmietany,

2 łyżki cukru,

5 dkg drożdży,

1 cukier waniliowy,

Szczyptę soli

 

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, jak się rozpłyną - dodać mąkę, szczyptę soli, łyżeczkę (lub dwie) i zostawić w cieple do wyrośnięcia.

Do miski wsypać mąkę, żółtka zmiksowane z cukrem, śmietanę, cukier waniliowy i wyrobić, aż będzie odstawało od ręki. Na koniec dodać startą margarynę, ponownie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pierwszą część rozwałkować na placek ok. 30 cm średnicy. W razie potrzeby podsypać mąką. Pokroić na 8 trójkątów. Zawinąć rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Wcześniej można dodać nadzienie: u podstawy trójkąta położyć łyżkę jabłek lub nadzienia serowego lub marmoladę wieloowocową.

Odkładać na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. W międzyczasie za pomocą pędzelka posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić pierwszą blaszkę z rogalikami i piec na złoty kolor przez ok. 18 minut. Upiec pozostałe rogaliki. Skropić lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Leokadia G. z Koło Gospodyń Wiejskich Chwałowice

Teresa G. z Koło Gospodyń Wiejskich Rudniczanki z Kolonii Rudniki

Proszę napisać co to są szczodroki ?

1

20 lut 2018, 13:57:29

Malwina W.

Jestem również bardzo ciekawa co to są szczodroki :) Czekamy na przepis :)

1

20 lut 2018, 13:57:38

Leokadia G. z Koło Gospodyń Wiejskich Chwałowice

Artykuł poprawiony. Pozdrawiam

0

20 lut 2018, 13:57:22

Przeczytaj również

Lokalną historię tworzą ludzie z pasją

Każde Koło Gospodyń Wiejskich ma swoją historię, a historię tworzą ludzie-pasjonaci, którzy poświęcają swój czas, energię, a często i własne środki finansowe. Nie bacząc na przeszkody rysują kolejne rozdziały w historii naszej miejscowości. Oto kilka pasjonatek, które całym sercem oddane są działalności w Kole Gospodyń. Pani Stasia Radoń- wieloletnia przewodnicząca Koła Gospodyń w  Siedlcu, inicjatorka wielu przedsięwzięć, a szczególnie uruchomienia  przedszkola dla dzieci wiejskich. Organizowała liczne kursy doskonalące dla mieszkańców wsi.Pasjonatka folkloru, śpiewu, tańca i muzyki.  Pani Krysia Cagiel - długoletnia członkini Koła Gospodyń, reprezentuje Siedlec na prawie wszystkich konkursach śpiewaczych. Pasjonatka folkloru, tańca i muzyki. Pięknie haftuje, a Jej dzieła stanowią dekoracje  na wielu wystawach. Pani Danusia Maciuszek- obecna przewodniczaca Koła Gospodyń. Pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Danusia Niemiec- wieloletni kierownik zespołu folklorystycznego Siedlecanie, pasjonatka folkloru i tradycji,dusza artystyczna, inicjatorka założenia Izby Regionalnej, inicjatorka Biesiad Agroturystycznych, organizatorka wielu konkursów, wernisaży i wystaw regionalnych, dzięki Jej zaangażowaniu potrawa regionalna stała się produktem certyfikowanym, a o Kole Gospodyń w Siedlcu usłyszano w całej Polsce i za granicą. Nigdy nie szczędzi czasu ani energii, aby w dobrym stylu i na wysokim poziomie promować naszą Małą Ojczyznę. Pani Helenka Szymańska -pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Basia Rybka- wieloletni skarbnik koła-pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Jadzia Chudecka,pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Krysia Pilch-pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Helenka Styczeń- pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pasjonatów jet duuuuuuuuużo więcej, ale na razie zostały przedstawione panie z długoletnim stażem i wieloma sukcesami na koncie. Czytaj dalej

0 1
0 1
0 0

Bez pasji jesteśmy skazani na przeciętność

Panie z Koła Gospodyń w Siedlcu łączy wiele pasji. Przez wiele lat zadziwiają aktywnością, inwencją twórczą, pracą społeczną na rzecz środowiska oraz działaniami skierowanymi na ocalenie od zapomnienia tego co piękne i wartościowe. Dzięki gospodyniom działo i dzieje się dużo dobrego w Siedlcu, który swoją historią sięga 1367 roku. To w Siedlcu - miejscowości nazywanej Artystyczną Doliną Raby panie z Koła Gospodyń od ponad pół wieku tworzą niepowtarzalny klimat w  podtrzymywaniu tradycji i budowaniu tożsamości regionalnej środowiska. Właściwe działania Koła Gospodyń Wiejskich pozwalają młodzieży czerpać dobre wzorce i doceniać dorobek kulturowy swoich matek i babć, szanować poprzednie pokolenia, dzięki którym rozkwitła wieś i dzisiaj stanowi matecznik tradycji i  kultury. Mimo że na przestrzeni lat zmieniały się potrzeby i kierunki działania, nigdy nie zmienił się cel oraz wartości, którymi kieruje się organizacja. Koło szczególnie pielęgnuje dziedzictwo kulturowe regionu poprzez kultywowanie folkloru i sztuki ludowej, śpiew, tradycyjne obrzędy oraz kuchnię regionalną. W kole działają trzy pokolenia pań, które pielęgnują i  zachowują od zapomnienia dawne tradycje i zwyczaje, a kultura ludowa stanowi dla nich dużą wartość. Wielkim zaszczytem dla koła jest noszenie krakowskiego ludowego stroju regionalnego, w którym gospodynie mogą prezentować swój region na różnego rodzaju konkursach, festiwalach, wystawach, biesiadach  i spotkaniach integracyjnych. Działalność koła od 1987 r. jest starannie dokumentowana w kronikach. Czytaj dalej

0 1

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij