Aktualności
Topinambur na podium
Po raz czwarty Świętokrzyska Izba Rolnicza zorganizowała konkurs „Kuchnia świętokrzyska czaruje”. w "Kuźni Smaków" w Tokarni niedaleko Kielc 20 rolników z całego województwa prezentowało pomysłowe przetwory i dania własnej produkcji.
Ostatecznie za najlepsze jury uznało pieczone prosię z farszem przygotowane przez Agnieszkę Zając z gminy Kluczewsko w powiecie włoszczowskim oraz soki owocowo - warzywne ekologiczne Rafała Libudy z gminy Pawłów w powiecie starachowickim. Trzecie miejsce w kategorii przetwory i produkty zwierzęce oraz mieszane zajęły kruche rureczki nadziewane kremem kawowym z topinamburu Szymona Płusy ze Skarżyska – Kościelnego a wyróżnienie za chleb pszenny z pełnym ziarnem otrzymała Anna Woźniak z gminy Skarżysko – Kościelne (oboje z powiatu skarżyskiego).
Celem konkursu jest promocja rolniczego handlu detalicznego, czyli zachęta rolników do sprzedawania produktów przetworzonych z własnego gospodarstwa. To był czas na prezentację pomysłów na produkty, miejsce spotkań i wymiany doświadczeń, a także sposób na pokazanie przetworów szerokiemu gronu konsumentów. Przez te lata to wydarzenie przyczynia się do rozwoju działalności świętokrzyskich gospodarstw rolnych, w szczególności dywersyfikacji rolniczych dochodów poprzez działania informacyjne i promocyjne.
Agnieszka N.