Kulinaria

Szarlotka po królewsku
Składniki:
Biszkopt:
7 jaj
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
ocet
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki pomarańczowe
odrobina wody
Masa kremowa:
0,5 l śmietany 30%
2 śmietan-fixy
cukier wanilionowy
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną, gładką masę. Do ubitych białek dodajemy cukier.
2. W międzyczasie roztrzepujemy żółtka, dodajemy do nich proszek do pieczenia i odrobinę octu.
3. Do białek ubitych z cukrem dodajemy partiami żółtko, mieszając łyżką. Najlepiej mieszać okrężnymi ruchami, z dołu do góry, aby do ciasta dostawało się powietrze, które spulchni biszkopt.
4. Dodajemy przesianą mąkę i dalej mieszamy jak w poprzednim punkcie.
5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 oC. Pieczemy przez około 30 minut.
6. Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę.
7. Dusimy w garnku, z odrobiną wody, dopóki nie zmiękną.
8. Gdy jabłka będą już miękkie, a większość wody wyparuje, dodajemy galaretki i mieszamy. Zostawiamy na kilkanaście minut do wystygnięcia.
9. Jabłka wylewamy na zimny biszkopt.
10. Żelatynę rozcieńczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
11. Śmietanę ubijamy przez kilka minut na najwyższych obrotach. Dodajemy fix i cukier wanilinowy.
12. Powoli wlewany letnią żelatynę i ubijamy.
13. Śmietanę wylewamy na ciasto i całość wstawiamy do lodówki.
Barbara Ł. z Koło Gospodyń Wiejskich Natolin