Aktualności
„Świętokrzyska Kuźnia Smaków - marka lokalna”
16 listopada 2022 r. w Strawczynku odbyła się konferencja pn.: „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - marka lokalna”. W wydarzeniu w restauracji Szafranowy Dwór wzięło udział 100 osób, smakoszy żywności tradycyjnej, w tym przedstawicieli instytucji współpracujących z ŚODR Modliszewice pracujących na rzecz rolnictwa, inspekcji weterynaryjnej sprawującej nadzór nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności. Uczestnicy spotkania wysłuchali wykładu pt.: „Marka lokalna kluczem do promocji produktów i potraw tradycyjnych i regionalnych”, którego prelegentem był dr Jacek Szklarek, pasjonat zdrowej kuchni, gwiazda telewizyjnego programu kulinarno-podróżniczego „Przystanek slow food”.
Głównym punktem wydarzenia było podsumowanie certyfikacji nowych podmiotów szlaku kulinarnego oraz uroczyste wręczenie certyfikatów i tablic marki Świętokrzyska Kuźnia Smaków dwudziestu siedmiu nowym podmiotom z powiatów: kazimierskiego, jędrzejowskiego, włoszczowskiego, skarżyskiego, staszowskiego, starachowickiego, sandomierskiego, kieleckiego, buskiego, pińczowskiego, ostrowieckiego oraz opatowskiego.
Producenci, którzy dołączyli do szlaku zaprezentowali ofertę swoich produktów poprzez przygotowanie degustacji. Dzięki temu uczestnicy mieli szansę spróbować świętokrzyskich specjałów, które trafiły do oferty Świętokrzyskiej Kuźni Smaków. Konferencja została zrealizowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach w ramach operacji własnej pn.: „Wsparcie rozwoju szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków, jako narzędzia budowania marki lokalnych produktów żywnościowych wysokiej jakości”, w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) - Plan Operacyjny KSOW na lata 2022-2023.
Szymon Płusa
ss
Redakcja mojeKGW ..