Kulinaria

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA I DROBNE PIERNICZKI
Adwent to czas oczekiwania na Boże Narodzenie to czas radosny obfitujący w zwyczaje i symbole, to czas cudownych smaków i zapachów, to czas pierwszych gwiazdkowych wypieków. A oto przepisy na świąteczne ciasteczka orzechowe i drobne pierniczki.
CIASTECZKA ORZECHOWE
350g mąki, 250 g masła, 150g orzechów włoskich, 100 g cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego
Mąkę przesiać na stolnicę dodać pokrojone masło, rozdrobnione orzechy, cukier puder oraz cukier waniliowy i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 60 minut. Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na placek grubości ok. 1 cm i wycinać z niego za pomocą foremek różnego kształtu ciasteczka. Ciastka piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 C od 10-15 minut.
PIERNICZKI DROBNE
1 kg mąki, 500 g miodu, 250 g cukru, 250 g margaryny 5 jaj, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody, 1 opakowanie przyprawy do pierników, 3-4 łyżki kakao,klika kropel aromatu migdałowego
Podgrzać w garnku miód i cukier tak aby cukier się rozpuścił, ale nie gotować. Dodać margarynę i mieszać do ostudzenia. Następnie dodać jaja ( 3 żółtka i 2 całe jaja), kakao, przyprawy do pierników, aromat migdałowy i wymieszać. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i wyrobić. Jeśli będzie za rzadkie dodać mąki (ciast powinno mieć konsystencje podobną do ciasta na pierogi). Po wyrobieniu ciasto przełożyć do miski oprószyć mąką i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na placek grubości ok. 1 cm i wycinać z niego za pomocą foremek różnego kształtu pierniczki. Pierniczki piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 C od 10-15 minut.
Upieczone pierniczki udekorować lukrem, migdałami, orzechami, czekoladą i wszelkiego rodzaju posypkami cukrowymi.
Smacznego!
Renata Ż. z Koło Gospodyń Wiejskich Kostrzyna-Kotary
Magdalena S.
Przepięknie ozdobione :)))
18 gru 2015, 21:03:16