Kulinaria

3 3
Kłosuj Komentuj Ulubione

sezon na ziemniaki pieczone po "cabańsku"

Ziemniaki po cabańsku, lub pieczone

Lato w pełni ,a wraz z nim rozpoczął sie czas grillowania na świeżym powietrzu, a u nas czas spotkań przy pieczonych ziemniakach. 

  Chrzanów i okolice  posiadają  swoją specyficzną i nadzwyczaj smaczną potrawę, która swoim aromatem i niesamowitym smakiem potrafi każdego  powalić z nóg. Są to oczywiście pieczone. Pieczone są tradycyjną  potrawą do niedawna nieznaną nigdzie poza  powiatem chrzanowskim .Pieczone ziemniaki po cabańsku  są wpisane  na listę potraw regionalnych . Dla nas z dziada pradziada pieczone są czymś tak oczywistym jak pizza dla Włochów czy karp na Wigilie . 

Potrawa ta wywodzi sie od chrzanowskich cabanów, potomków ludności napływowej, która w Chrzanowie osiedliła sie w okresie najazdów tatarskich w XIII wieku. Na zapleczu hord tatarskich pustoszących średniowieczna Europe cabani byli po prostu pasterzami pilnującymi trzód potrzebnych do wyżywienia wielkich armii najeżdżających Europe od wschodu. Po nagłej śmierci chana tatarskiego i pospiesznym wycofaniu sie Tatarów z ziem polskich, cabani w zamieszaniu zostali pozostawieni samym sobie nie nadążając za wycofującymi sie wojskami. Z pasterzy stali sie właścicielami wielkich stad bydła, co w średniowieczu stanowiło ogromny kapitał. Można wiec powiedzieć, ze stali sie z dnia na dzień "nowobogackimi". Nowa grupa ludności osiedliła sie w Chrzanowie, z czasem przyjęła polskie nazwiska i stała sie miejscowa elita.

PIECZONE:



Składniki

W zależności od ilości osób przygotowuje sie ok. 1 kg surowego produktu na osobę (przy 5 osobach łącznie ok. 5 kg):
ok. 60 dkg obranych ziemniaków,
ok. 10 dkg wędzonego i najlepiej tłustego boczku,
ok. 10 dkg kiełbasy,
1 duza cebula,
ok. 10 dkg marchewki,
dużo zielonej natki pietruszki,
3-4 liści kapusty.Niektórzy dodają  jeden czerwony burak na ozdobę
sól, pieprz.   Garnek żeliwny.
Składniki układamy warstwami. Całość przykrywamy liśćmi kapusty.

Boki żeliwnego, w środku emaliowanego garnka, wykłada sie plasterkami boczku w celu zabezpieczenia przed przypaleniem reszty składników, na dno naczynia kładąc skórę z boczku lub słoniny. Następnie warstwami układa sie pokrojone w ósemki  ziemniaki,  w talarki kiełbasę, cebule, marchewkę, , duże ilości zielonej natki pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.  Kończymy przykrywając całość ostatnią warstwą ziemniaków . Całość przykrywamy szczelnie 3-4 liśćmi kapusty i wierzch naczynia zakrywamy  kładziemy wyciętą z trawnika darń (trawa do dołu, żeby nie zanieczyścić przygotowywanej potrawy) . możemy przykryć również pokrywą.

Ostatnio stały się specjalne garnki na nóżkach z pokrywani dostępne w sklepach. Ale według mnie smaczniejsze są te przykryte darniem .
Garnek gotowy do pieczenia. Pieczemy na ogniunasi mężowie pilnują pieczonych  a my mamy babskie pogaduchy.

Tak przygotowany garnek stawia sie na cegle i wokół tego rozpala sie ognisko. Pieczenie ziemniaków trwa około 1 h 10 min. Sygnałem, ze potrawa jest gotowa jest ulatania jacy sie z garnka aromatyczny zapach. Pieczenie ziemniaków wymaga pewnych umiejętności, aby potrawa nie została przypalona lub niedopieczona. Na początku należy rozpalić silniejszy ogień, a potem ogień ma być słabszy w celu utrzymania stałej temperatury pieczenia. Po upieczeniu ostrożnie zdejmujemy garnek z ognia, następnie usuwamy dareń, pokrywkę i folie (uważając aby ziemia z darni nie wsypała sie do wnętrza naczynia). Widelcem próbujemy czy ziemniaki na samej górze są miękkie. Jeśli tak, wysypujemy zawartość garnka do większej miski i serwujemy na talerze. Pieczone smakują oczywiście najlepiej podane na wolnym powietrzu, w słoneczną pogodę.


Pieczone pozdjęciu darnia .szkoda że nie czujecie tego zapachu Produkt finalny...

Ziemniaki można piec przez cały rok ,również na piecu .,le najlepiej smakują młode ziemniaki pieczone na ognisku. Za pieczone ziemniaki zdobywałyśmy  I miejsca na konkursach.

Barbara Maria P. z KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W KARNIOWICACH

Udostępnij na facebook!

Stanisława C. z Stowarzyszenie Koło Gospodyń "Razem"w Troszynie

PACHNIE I SMAKUJE NA PEWNO -POZDRAWIAM

1

9 lip 2016, 20:44:15

Gall Anonim

To musi być pyszne!!!

0

11 lip 2016, 09:46:59

Barbara Maria P. z KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W KARNIOWICACH

Warto spróbować. Pozdrawiam

0

13 lip 2016, 20:54:27

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Dołubowo na Ludowo

W niedzielę 27 lipca 2025 r. przy świetlicy wiejskiej w Dołubowie odbył się piknik pod Hasłem "Dołubowo na ludowo" zorganizowany przez Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Dołubowie i współfinansowany przez Starostwo Powiatowe w Siemiatyczach. Celem imprezy była integracja lokalnej społeczności oraz promocja kultury ludowej i kuchni regionalnej. Tradycje kulinarne zaprezentowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Chojewie, które przygotowały degustację pierogów, gołąbków, bigosu i innych smakołyków. Członkinie SGW w Dołubowie częstowały gości zagubami i babką ziemniaczaną. Kulturalną stronę wydarzenia uświetniły występy zespołów ludowych Polne Maki z Dołubowa, Wrzosy z Wilanowa i Zespołu Wokalno-Recytatorskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku z Siemiatycz. Nowoczesnego brzmienia dodał występ Zespołu The Rebels z Zespołu szkół Ogólnokształcących w Ciechanowcu. Nie lada atrakcją był występ taneczny dzieci przedszkolnych z grupy Pszczółki ze szkoły im. Jana Pawła II w Dziadkowicach. Pokaz jazdy konnej w wykonaniu Szwadronu Kawalerii Ochotniczej z Siemiatycz zachwycił wszystkich uczestników wydarzenia i przybliżył historyczne tradycje wojska polskiego. Po pokazie można było pod kierunkiem Kawalerzysty dosiąść rumaka i poczuć się jak prawdziwy jeździec. Dla kochających motoryzację zaproponowaliśmy jazdę quadem. Można też było wsiąść do policyjnego radiowozu i obejrzeć motocykle Stowarzyszenia Motocyklistów Goodboys z Bielska Podlaskiego. Atrakcjami adresowanymi do dzieci były: dmuchana zjeżdżalnia, booble futbol, loteria fantowa, plac zabaw przy świetlicy oraz goście specjalni – postacie z popularnych kreskówek. Nie zabrakło również smakołyków, takich jak wata cukrowa, lody, gofry, napoje. Na starszych uczestników czekały występy zespołów disco polo. Grali nam: Cassel, Zespół Fest & DJ Niunio, Mirage & Yoko oraz zaprzyjaźniony i niezawodny Megas. I chociaż pogoda nas nie rozpieszczała, wszyscy mieliśmy wspaniałe humory i dużo słońca na twarzach. Czytaj dalej

Makijaż, który przetrwa całą noc? Jak to robią najlepsi

Zastanawiasz się, jak to możliwe, że gwiazdy wyglądają nieskazitelnie przez całą noc – od pierwszego kroku na czerwonym dywanie aż po blady świt? Za ich perfekcyjnym wyglądem stoją profesjonalni makijażyści, którzy wiedzą, jak uzyskać efekt idealnej cery, zmysłowych ust czy magnetycznego spojrzenia. Chcesz, aby Twój makijaż przetrwał cały dzień lub intensywną noc? Sekret tkwi nie tylko w doborze odpowiednich, trwałych i wodoodpornych kosmetykach, ale także w kolejności i sposobie ich nakładania. Sprawdźmy zatem, jak makijaż wykonują profesjonaliści. Perfekcyjny początek Dzień wcześniej warto wykonać delikatny peeling lub nałożyć maseczkę nawilżającą, która pomoże uzyskać jedwabistą gładkość skóry, niezbędną pod perfekcyjny makijaż. Stosujmy wyłącznie kosmetyki, które znamy i wiemy, jaki efekt końcowy możemy uzyskać. W dniu wykonania makijażu dokładnie oczyszczamy twarz, aplikujemy sprawdzony krem i czekamy kwadrans, aż całkowicie się wchłonie. Tajemnica tkwi w cienkich warstwach Teraz nakładamy cieniutką warstwę bazy pod podkład, dopasowanej do skóry – silikonową dla wygładzenia, rozświetlającą dla blasku lub neutralizującą na zaczerwienienia. Bazę nanosimy gąbeczką, wklepując ją w skórę i omijając powieki. Następnie nakładamy korektor na wszelkie niedoskonałości, również cienką warstwą. Aplikacja wszystkich kosmetyków cieniuteńkimi warstwami to jeden z największych sekretów trwałego makijażu. Niektórzy makijażyści zalecają, aby teraz przejść do wykonania makijażu oka, ponieważ osypujące się cienie czy odbicia tuszu do rzęs łatwo usuniemy na tym etapie wacikiem, nie ścierając podkładu czy pudru. Według innych, to idealny czas na puder! Wciskamy zatem dokładnie w skórę (na bazę i korektor) transparentny sypki puder, puszkiem lub gąbeczką, jakby stemplując – to w efekcie zwiększy trwałość podkładu. Po kilku minutach nanosimy pędzlem do makijażu lub wilgotną gąbeczką cienką warstwę podkładu, wklepując go w skórę, a na cienie pod oczami nakładamy korektor w płynie. Teraz pora na trik, który zachwyca w Hollywood. „Baking” – czyli pieczenie Na podkład nakładamy sypki transparentny puder, gąbeczką, jakby wtłaczając go w skórę. Szczególnie grubą warstwę pudru nakładamy pod oczami, aż do linii nosa. Teraz czekamy 10-20 minut, aż puder się wchłonie i jakby „zapiecze”, scalając wszystkie warstwy. Czas na kolor Na powiekę nanosimy cieniutko specjalną bazę pod cienie, czekamy, aż się wchłonie, a następnie nakładamy wybrany cień, delikatnie wcierając go w skórę. Po nałożeniu cienia wszelkie osypane drobinki zmiatamy pędzlem razem z nadmiarem pudru. Aby dodać głębi spojrzeniu, warto dokleić sztuczne rzęsy lub użyć wodoodpornego tuszu. Nie zapominajmy o brwiach – ich ubytki uzupełniamy kredką i utrwalamy kształt żelem do brwi. Róż na policzkach ożywi cerę, nadając jej zdrowy blask. Makijażyści często stosują trik utrwalający: najpierw aplikują róż w kremie, a następnie utrwalają go produktem w tym samym odcieniu ale w kamieniu. Aby wysmuklić twarz, sięgnij po sypki bronzer. Usta jak marzenie Usta obrysowujemy i wypełniamy konturówką, która przedłuży trwałość pomadki i zapobiegnie jej rozmazywaniu. Następnie malujemy usta pomadką – najtrwalsze są matowe o zastygającej formule. Pamiętajmy tylko, że pomadkę nakładamy na gładkie, nie spierzchnięte wargi. Finalne utrwalenie Utrwalacz w sprayu – działa jak lakier do włosów i zapewni makijażowi odporność na wilgoć i rozmazanie. Gdyby jednak zdarzyło nam się spocić, to pamiętajmy, że nie dokładamy kosmetyków na spoconą skórę, tylko użyjmy bibułek matujących, które usuną pot i nie naruszą makijażu. Wybór optymalnej metody utrwalania makijażu jest indywidualny. To, co sprawdza się u innych, może nie pasować naszej skórze, dlatego warto przetestować różne kosmetyki i metody utrwalania, aby znaleźć najlepszą opcję dla siebie. Aleksandra Koronna   Czytaj dalej

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Aktualnie trwa modernizacja sklepu.
Zapraszamy już wkrótce!

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij