Aktualności

Przepis na udany dzień
Czas na kawę i kawałek pysznego ciasta! A jeżeli o słodkości chodzi polecamy wypieki naszej kulinarnej ekspertki, pani Elżbiety Ślązak. Będzie pysznie i wyjątkowo! Pani Elżbieta piecze, gotuje i eksperymentuje w kuchni od wielu, wielu lat. Jest również autorką kulinarnego bloga.
Zachęcamy również do sięgnięcia, tak przy kawie i kawałku mannowca do naszego najnowszego wydania kwartalnika. Tam również znajdziecie przepisy kulinarne, artykuł o pani Elżbiecie i jej kulinarnym sposobie na życie!
Mannowiec”
Składniki:
2 opakowania herbatników
1 litr mleka
kostka masła
szklanka kaszy manny
pół szklanki cukru
4 łyżki kakao
cukier waniliowy
Polewa:
5 łyżek mleka
5 łyżek kakao
5 łyżek cukru
5 łyżek masła
Wykonanie:
Mleko, masło, kakao i cukry zagotować. Do gotującej się mieszanki wsypywać powoli kaszę manną i gotować do zgęstnienia ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Blaszkę wyłożyć herbatnikami, wylać część masy, przełożyć ponownie herbatnikami i tak powtarzać do wyczerpania produktów. Górna warstwa ma być z herbatników. Składniki na polewę zagotować i gorącą wylać na herbatniki. Schłodzić przez noc w lodówce.
Redakcja mojaWieś