
PRZEPIS NA PIERNIKI
SKŁADNIKI:
- 1/2 kostki margaryny
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki miodu
- 1 jajo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
PRZEPIS:
Do misy wrzuć wszystkie składniki i jak ci wygodnie mikserem lub dłońmi wyrabiaj ciasto. Ciasto przełóż na posypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie. Następnie ciasto przełóż na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i zacznij wycinać foremkami na grubość ok 0,5 cm .
Piekarnik należy zagrzać do temperatury 180 stopni i piec pierniki ok 8-10 minut.
pierniki najlepiej przełożyć do słoja lub kartonu. najelpiej smakują 2-4 tygodni od upieczenia.