Kulinaria

Przepis na ciasto ze śliwkami w czekoladzie
Przepis Łucji Prus na ciasto ze śliwkami w czekoladzie
Składniki:
Biszkopt: 6 jaj, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem: 3/4 szklanki cukru, 1 budyń śmietankowy, 2 cukry waniliowe, 1/2 litra mleka, 30 dkg masła
Nadzienie: 1/2 kg suszonych śliwek, ok. 1 szklanka wódki, Pokrojone śliwki należy dzień wcześniej zalać wódką i zostawić pod przykryciem.
Polewa czekoladowa: rozpuścić 1/2 kostki margaryny palmy, ubić 1 jajko z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami kakao i połaczyć.
Sposób przygotowania: Z białek ubić pianę, dodać cukier., żółtka,przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać, dać na blachę i piec 30-35 min. w temp. 180 stopni. Budyń i żółtka przeznaczone na krem rozmieszać w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać budyń i zagotować. Masło zmiksować i dodać wychłodzony budyń. Biszkopt nasączyć wódką ze śliwek, wyłożyć masę budyniową, poukładać śliwki i polać polewą czekoladową.
Krystyna P. z Koło Gospodyń Wiejskich Jejkowice
Beata S. z Koło Gospodyń Wiejskich "Chabry" Mieniany
Ciekawe ciasto skuszę się i upiekę je na Wielkanoc
18 mar 2016, 18:01:29