Kulinaria

Przepis na ciasto Jakuba
: Ciasto Jakuba
Ciasto:
3 szk. mąki
1 margaryna
6 żółtek
1 proszek do pieczenia ( 3 łyżeczki )
1 szk. śmietany
1/2 szk. cukru pudru
Piana:
6 białek
6 łyżek cukru
3 kisiele wiśniowe w proszku
Ponadto:
słoik wiśni w kompocie (bez pestek)
Do przełożenia dowolny krem( u mnie tradycyjny krem budyniowy)
Składniki ciasta zagniatamy do uzyskania elastycznej kuli.
Jeżeli zajdzie taka potrzeba należy dodać więcej mąki, ciasto nie może się kleić.
Ciasto schłodzić w lodówce przez około godzinę a następnie podzielić na 6 równych części.
Pierwszą część rozwałkować na cieniutki prostokąt i wyłożyć na blaszkę(wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą) o wymiarach około 20x30.
2 białka ubić na sztywno i dodać 2 łyżki cukru a następnie 1 kisiel.
Tak przygotowaną pianę wysmarować na rozwałkowane ciasto a na to ułożyć w niewielkich odstępach odsączone z syropu wiśnie(1/3 całości).
Rozwałkować kolejny kawałek ciasta i tym przykryć pianę z kisielem.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180st na lekko złoty kolor.
Czynność powtórzyć dwukrotnie, w ten sposób otrzymamy 3 oddzielne placki.
Po wystudzeniu placki należy przełożyć dowolnym kremem.
Wierzch polać polewą czekoladową lub posmarować odrobiną kremu.
Chłodzić przez noc w lodówce.
Anna D. z Koło Gospodyń Wiejskich Pianki
Anna D. z Koło Gospodyń Wiejskich Pianki
Ciasto te zajęło III miejsca na Dożynkach Gminnych w orzyszu
21 lis 2015, 22:58:57
Dariusz T. z KGW Wiadrów - Koło Gospodyń Wiejskich w Wiadrowie
Trzeba bedzie wyprobowac to ciasto :) Dodaje do ulubionych! :) Pozdrawiam!!!
22 lis 2015, 11:40:02