Talenty i pasje

0 2
Kłosuj Komentuj Ulubione

Projekt KGW „Wszystko po Krakowsku'' zakończony

Zakończony został projekt dofinansowany ze środków Programu "DziaLaj Lokaalnie IX" Polsko-Amerykańskiej fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodka Działaj Lokalnie w Kluczach, „Wszystko po Krakowsku' nieformalnej grupy KGW, realizowany przez Stowarzyszenie Jurajska Wioska Rodaki.

Głównymi celami projektu było animacja środowiska lokalnego i wnoszenie nowych inicjatyw. Realizowane były trzy formy zajęć. warsztaty wokalno-taneczne i zajęcia teatralne dla uczniów warsztaty rękodzielniczo-krawieckie dla członkiń KGW i rodziców z akcją serdak. W warsztatach wokalno-tanecznych uczestniczyło 14 uczniów, a w zajęciach teatralnych 7 uczniów. Na warsztatach prowadzonych dla KGW przeprowadzono szkolenie z zakresu kroju i wyszywania serdaków w których uczestniczyło systematycznie 12 osób a w akcji serdak 7 osób. Formy te polegały na współdziałaniu miejscowych organizacji z mieszkańcami, szkołą i rodzinami tutejszych uczniów. Warsztaty wokalno-taneczne, zajęcia teatralne dla uczniów, występy, serdaki, spódniczki strojów krakowskich to efekt wspólnej pracy uczestników projektu. W realizację projektu zaangażowały się panie których pasją jest rękodzieło, a tego rodzaju wyszywania jakim jest ozdabianie cekinami jeszcze nie miały sposobności wykonywać. Serdaki krakowskie to strój najczęściej stosowany na uroczystościach szkolnych, środowiskowych, kościelnych, których często nie ma w indywidualnych zasobach ubrań dzieci. Dlatego znalazły się chętne mamy i babcie do wykonania strojów na potrzeby środowiskowych uroczystości. Duży był udział i frekwencja dzieci na zajęciach teatralnych i warsztatach związanych z folklorem i tradycją. Kroki, figury krakowiaka, legendy to elementy, które poznały i opanowały dzieci na spotkaniach. W ofertę projektu włączyły się rodzinne grupy pokoleniowe, mamy dzieci i babcie. Serdaki, spódniczki strojów krakowskich /10 kompletów/ występy, uczniów z grup warsztatowych na Dniu Seniora, to efekt wspólnej pracy uczestników projektu.Wszystkim uczestnikom projektu i prowadzącym zajęcia dziękujemy i gratulujemy efektów.

Grupa inicjatywna projektu.

Barbara W. z Koło Gospodyń Wiejskich Rodaki

Przeczytaj również

Światowy Dzień Bigosu

Miałyśmy okazję podzielić się swoją wiedzą na temat idealnego Bigosu. Dzienikarka portalu: zkaszub.info w związku obchodzonym w dniu 20 stycznia Światowym Dniem Bigosu, w trakcie pisania artykułu o: Światowym Dniu Bigosu, zwróciła się z prośbą do naszego Koła o udzielenie odpowiedzi na pytania:  Przepis na bigos idealny - istnieje? Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? Nasze odpowiedzi, które znalzały się w artykule: Przepis na bigos idealny - istnieje? - Taki przepis nie istnieje wszystko zależy od składników ich jakości i ilości a ponadto każdy ma swój tajemniczy składnik który dodaje oraz sposób przygotowania – wyjaśniają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach. – Jedno jest pewne, że w bigosie musi się znaleźć kilka podstawowych składników, a reszta to już inwencja twórcza gotującego.  Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? - Aby ugotować bigos niezbędna jest dobra kapusta kiszona, grzyby suszone, golonka lub stopki dla kleistości. Do tego przynajmniej 3 rodzaje wędlin o rożnym smaku, cebula, przecier lub sok pomidorowy, śliwki suszone i przyprawy – zdradzają panie z KGW Sławki. – Niektórzy gotują inni smażą, co też jest przyczyną innego smaku. Tak samo można dodać świeżą kapustę, bądź też nie. Jedno jest pewne – nie ma dwóch takich samych bigosów. Całość artykułu można przeczytać na stronie: https://zkaszub.info/swiatowy-dzien-bigosu/ Zachęcamy do lektury Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij