Aktualności

1 2
Kłosuj Komentuj Ulubione

Prezentacja Kuchni Polskiej w Irlandii

Tradycyjna Kuchnia Polska i Irlandzka

 

W dniach 24-27 lutego 2015 r., KGW Świnna Poręba za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania "Gościniec 4 Żywiołów"  w rama projektu „Tradycyjna Kuchnia Polska i Irlandzka ” miało okazję  prezentować lokalną, polską kuchnię w Irlandii. W kilkudniowym  wyjeździe wzięły udział także Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu LGD.

W Irlandii przedstawicieli z Polski gościła organizacja działająca w ramach programu LEADER – Lectrim Development Company, położonej w środkowo-zachodniej Irlandii.  

Podczas pobytu zwiedzono prywatne muzeum regionalnego – Glenviev Folk Muzeum, oraz nieczynną już kopalnię węgla. Oba te miejsca powstały dzięki środkom  pozyskanym za pomocą LEADER – Lectrim Development Company, lokalnej grupy działającej na tamtym terenie.

Goszcząc w siedzibie Lectrim Development Company, prezes organizacji przedstawił  możliwości pozyskania dotacji w Irlandii, przedstawił działania zrealizowane za pomocą środków LEADER’a  przybliżył uczestnikom temat  Inkubatora Kuchennego. „Irlandzkii” LEADER wykorzystuje ogromne budynki po podupadłej fabryce w Drumshambo  tworząc  inkubator, w którym lokalne  firmy, przy współpracy z Lectrim Development Company  prowadzą i rozwijają swoją działalność.  Mieliśmy możliwość zwiedzić kilka firm działających na tym terenie min.:  browar – firmę produkującą irlandzkie piwo,  firmę produkująca  dżin i wiski  oraz firmę zajmującą się przyrządzaniem  gotowych obiadów.

Głównym punktem pobytu był polsko-irlandzki wieczór kulinarny.  W profesjonalnie wyposażonej  kuchni  Inkubatora Kuchennego odbyło się wielkie gotowanie polskich  potraw.  Zapalone w boju Panie dały z siebie wszystko, aby jak najlepiej reprezentować Polskie potrawy. Przyrządzone  produkty zachwycały swoim smakiem. Wprawdzie nic dziwnego,  gdyż wszyscy wiemy, że trudno się oprzeć specjałom przygotowanym przez nasze gospodynie. Na spotkania nasze Panie przygotowały degustację składającą się z 16 potraw :

Wspólnie z innymi Paniami z KGW z terenu Gościńca 4 żywiołów przygotowałyśmy:  Chrzanówę Lanckorońska,  Wionki Jastrzębskie, Poleśniki ,  Barszcz Czerwony, Pierogi Ruskie , Pierogi z mięsem, Paszteciki drożdżowe z mięsem, Ciasto drożdżowe.

Panie z Doliny Raby częstowały gości łazankami, kapuśniakiem, rosołem z makaronem, schabem z śliwką,  kiszka  kapustą,
Podczas spotkania obok tradycyjnej kuchni polskiej,  znalazły się lokalne irlandzkie przysmaki min: łosoś po irlandzku, różne gatunki serów, zupa brokułowa.

Mieszkańcy Lectrim  licznie przybyli na spotkanie jak  również wielu naszych rodaków. Polskie Panie zachwycały nie tylko smakiem i zapachem swoich potraw, ale również wyglądem, prezentując się   przepięknie w bogato zdobionych strojach  regionalnych.  Przygotowane stosiku, cieszyło się ogromnym powodzeniem wśród Irlandczyków, a także naszych rodaków

Spotkanie ubogaciły Polskimi przyśpiewkami i piosenkami ludowymi, które  nie jednemu Polakowi wycisnęły łzy słysząc „…góralu wracaj do hal…”.
Realizacja projektu miała na celu wypromowanie potraw regionalnych i tradycyjnych, wymianę doświadczeń kulinarnych  Polsko – Irlandzkich, była to doskonała okazją do nawiązania współpracy Polsko  Irlandzkiej.  Dzięki realizacji projektu współpracy poznano możliwości jakie może dać Inkubator Kuchenny,  sposoby zagospodarowania Inkubatora. Mamy nadzieję, że współpraca będzie kontynuowana w przyszłości.

Krystyna S. z KGW Świnna Poręba

Udostępnij na facebook!

Gall Anonim

Irlandczycy pewnie zachwyceni naszą kuchnią, mieliśmy tam najlepsze ambasadorki :)

0

22 lut 2016, 10:21:17

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Już jest – nowy KWARTALNIK

„mojaWieś mojeMiasto” to kwartalnik pełen pasji, emocji i niezwykłych historii – o ludziach, którzy swoją codzienność zamieniają w inspirującą opowieść. Każde wydanie to spotkanie z osobami, które zachwycają autentycznością, zaangażowaniem i odwagą w realizowaniu własnych wizji. W tym numerze szczególną uwagę poświęcamy Paniom z Kół Gospodyń Wiejskich – „Aktywna Pokrzywnica” oraz KGW w Cierpiszu. Ich działalność udowadnia, że tradycja może iść w parze z nowoczesnością. To liderki lokalnych społeczności – pełne pomysłów, energii i smaku, który łączy pokolenia. Dagmara Kołodziejczyk, pasjonatka muzyki i niecodziennych form aktywności fizycznej, pokazuje, że radość życia i determinacja mogą być źródłem niezwykłej siły. Agnieszka Sandor, twórczyni smaków i uczestniczka konferencji „Kobiety tworzą innowację”, zachwyca niepowtarzalnym podejściem do kulinarnej sztuki. W gronie artystów prezentowanych w tym wydaniu znalazła się także Anna Bożena Dończyk-Gajos, która wspólnie z mężem Mieczysławem Gajosem z pasją oddaje hołd twórczości Edith Piaf. Ich interpretacja utworu „Non je ne regrette rien” przywołuje ducha francuskiej klasyki w najlepszym wydaniu. Nie zabrakło też refleksji – dzięki stałym felietonom Daniela Muszy i Mariana Kwietnia. Ich teksty nie tylko poruszają ważne tematy społeczne, ale również prowokują do przemyśleń i budują przestrzeń do dialogu. Liczne listy i komentarze od Czytelników są najlepszym dowodem na to, że te słowa mają znaczenie. Przyglądamy się także sile wspólnoty – temu, co może powstać, gdy ludzie działają razem, wspierają się, dzielą doświadczeniem i wzajemnie inspirują. To właśnie w takich miejscach rodzą się najciekawsze inicjatywy, które warto pielęgnować i promować. Na okładce bieżącego numeru znalazł się Wojciech Legawiec, prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. W artykule opowiada o roli Kół Gospodyń Wiejskich, ich znaczeniu dla polskiej wsi oraz o wsparciu, jakie ARiMR oferuje tym niezwykle aktywnym organizacjom. To ważny głos w dyskusji o rozwoju lokalnych społeczności. Zachęcamy do lektury – wierzymy, że każda historia, każde słowo i każde zdjęcie dostarczą Czytelnikom wzruszeń, inspiracji oraz zachęty do odkrywania piękna w codzienności. Czytaj dalej

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Aktualnie trwa modernizacja sklepu.
Zapraszamy już wkrótce!

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij