Kulinaria
Pierniki
Pierniki :
składniki :
-
1 kg mąki, -
1 paczka przyprawy do piernika, -
3 łyżki kakao, -
1 miód - 25dkg, -
1 kostka margaryny, -
6 jaj, -
2 szklanki cukru, -
1 łyżka amoniaku, -
1 łyżeczka sody
przygotowanie :
Cukier ropuścić w ¼ szkl wody, dodać miód i margarynę, wszystko razem zagotować, wlać do miski, ostudzić, dodać pozostałe składniki bez jaj i amoniaku. Na koniec jaja i amoniak, rozrobić i troszkę mleka lub śmietany. Ciasto odstawić na kilka godzin lub z dnia na dzień. Piec 10 min w temp. 160-180 stopni.
Pierniczki są gotowe do jedzenia 'od razu' - są chrupiące, ale rozpływają się w ustach.
Smacznego! 
Irena Z. z Koło Gospodyń Wiejskich w Lipniku
