Kulinaria

Pieczenie chleba i drożdżówki w piecu chlebowym.
Już drugi sezon gospodynie z Dziemian pieką chleb i drożdżówkę w prawdziwym piecu chlebowym. Piec ten powstał dwa lata temu z inicjatywy sołtysa i ze środków funduszu sołeckiego. Znajduje się on tuż przy Chacie Kaszubskiej. Chleb wypieka się metodą tradycyjną. W przeddzień wieczorem nastawia się zaczyn drożdżowy, po czym na drugi dzień dodaje się pozostałe składniki i wyrabia się ciasto. Potem musi ono jeszcze trochę odczekać w foremkach i następnie wkłada się do odpowiednio rozgrzanego pieca. Piecem zajmuje się nasz sołtys Stasiu Kuczkowski. Gdy piecze się chleb wyrabia się ciasto drożdżowe i ciasto do ruchanek ( to ciasto powstaje na podstawie zaczynu chlebowego ). W czasie, gdy rośnie ciasto drożdżowe jest czas na kawę i delektowanie się usmażonymi przez Elę ruchankami. Po posiłku trzeba już wyjmować z pieca chleb i włożyć blachy z drożdżówkami. Wtedy trzeba posprzątać i za chwilę wyjąć drożdżówki z pieca. Chętnych na chleb i drożdżówkę nie brakuje. Mówi się, że ich smak nie ma sobie równych. W tym roku zarobione pieniądze przeznaczono na wyjazd do Teatru Muzycznego w Gdyni.
Autor: Jolanta Skiba
Alicja M. z Koło Gospodyń Wiejskich w Dziemianach
Stanisława K. z STOWARZYSZENIE KGW " KANWA' w Orchowie
Dziewczyny ale się napracowałyście, oglądając te pyszności aż ślinka leci, pozdrawiam.....
2 gru 2015, 17:17:31