Kulinaria

PIECZEŃ Z PIERSI INDYKA Z SUSZONYMI MORELAMI I ŚLIWKAMI
O tym, że Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Nie trzeba nikogo przekonywać. Od dzieciństwa towarzyszą nam smaki i aromaty, związane z tymi grudniowymi dniami. Unoszące się z kuchni zapachy pieczonych mięs, smażonych ryb i grzybów, gotowanych warzyw, ziół i przypraw, zawsze wywołują ciepłe wspomnienia i skojarzenia. Przepis ten
A oto przepis na PIECZEŃ Z PIERSI INDYKA Z SUSZONYMI MORELAMI I ŚLIWKAMI
1,5 kg piersi indyka, 200 g suszonych moreli, 200 g suszonych śliwek, 5 łyżek oliwy z oliwek, przyprawa Vegeta Twist do drobiu
Dokładnie oczyszczone i opłukane pod bieżącą wodą mięso osuszyć papierowym ręcznikiem i rozkroić na płat grubości ok. 1,5 cm oprószyć mięso Vegetą i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę, aby nabrało aromatu. Śliwki i morele namoczyć, osuszyć i ułożyć na mięsie. Zwinąć roladę, ściśle obwiązując sznurkiem, a następnie mięso posmarować oliwą z oliwek. Piec w rękawie do pieczenia ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C.
Smacznego!
Renata Ż. z Koło Gospodyń Wiejskich Kostrzyna-Kotary
Alicja M. z Koło Gospodyń Wiejskich w Dziemianach
Już od kilku lat korzystam z tego przepisu. Rarytas dla osób, które lubią mięsa przygotowywane na słodko. Polecam!
14 gru 2015, 16:10:20
Magdalena S.
Przepis godny polecenia ! :)
18 gru 2015, 21:05:19