Aktualności
Palce lizać!
Pani Helena Mądrachowska, członkini Koła Gospodyń Wiejskich w Mogilnie Małym zdradza nam swój sekret na wyśmienite ciasto! Marchewkowy przysmak to świetny pomysł na poprawę nastroju w jesienny wieczór i spędzenie czasu w gronie najbliższych przy cieście i herbacie! Zachęcamy. Wypróbujcie sami! Smacznego!
Przepis na ciasto marchewkowe
Składniki:
2 szklanki startej marchewki,
2 szklanki mąki,
4 jajka,
1 szklanka oleju,
1 szklanka cukru brązowego,
2 łyżeczki sody,
2 łyżeczki cynamonu
Krem śmietankowy
300g śmietany kremówki 36%,
200g mascarpone,
cukier puder do smaku,
aromat cytrynowy,
Krem marchewkowy
1 galaretka pomarańczowa,
1 budyń waniliowy,
500ml soku marchewkowego np. Kubuś
Wykonanie:
Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy razem, aż do powstania kremowej konsystencji. Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę dalej miksując. Na końcu dodajemy marchewkę i chwilę mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (23 x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzenia ciasto kroimy na 2 części. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i mascarpone, kilka kropli aromatu i miksujemy aż do połączenia. Kremem przekładamy ciasto. Odstawiamy do lodówki. A w tym czasie przygotowujemy drugi krem. Do rondelka wlewamy około 1,5 szklanki soku marchewkowego, a w pozostałym rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy do gotującego się soku, mieszamy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Masę zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Masę studzimy i wylewamy ją na ciasto. Całość odstawiamy do stężenia.
Ciasto jest pyszne miałyśmy okazję popróbować na spotkaniu, gdzie Świętowałyśmy Międzynarodowy Dzień Kobiet Wiejskich. Podczas pieczenia marchewka mięknie co nadaje ciastu gęstą, miękką i wilgotną konsystencję.
Agnieszka N.