Nasze Sukcesy

Najlepsza Świętokrzyska Domowa Spiżarnia
II edycja konkursu „Najlepsza Świętokrzyska Domowa Spiżarnia” w Kielcach
Ideą przedsięwzięcia jest popularyzacja domowych przetworów, zarówno znanych dawniej według starych receptur, jak i najnowszych, wykorzystujących warzywa i owoce oraz przyprawy wcześniej nie znane w polskiej kuchni.
Konkurs składał się z dwóch etapów, pierwszym była analiza nadesłanych przepisów wraz z dołączonymi fotografiami. Na podstawie tej lektury jury zakwalifikowało przetwory do drugiej tury – degustacji w kieleckiej galerii Korona. Prezentacja odbyła się 29.11.2013, pojawiły się na niej 23 Koła Gospodyń Wiejskich, prezentując 60 różnych przetworów. Po sukcesie w pierwszej edycji konkursu postanowiłyśmy wziąć udział również i w tej edycji..
Po degustacji i naradach, komisja złożona z kulinarnych ekspertów przyznała nagrody i wyróżnienia w czterech kategoriach. Zaprezentowałyśmy się w trzech z czterech kategorii i w każdej z nich zostałyśmy nagrodzone. W kategorii napoje najlepsza okazała się nalewka „Dereniówka” pani Jolanty Pietrzyk. Kolejne pierwsze miejsce w kategorii przetwory zdobyła pani Alina Kwiecień, za ketchup paprykowy. Nie obyło się bez nagród w kategorii słodkie gdzie za swój dżem z czerwonych pomidorów wyróżnienie otrzymała pani Anna Motyka.
Jolanta P. z Koło Gospodyń Wiejskich w Broniszowie