Aktualności

0 0
Kłosuj Komentuj Ulubione

Kwestowali na rzecz swoich rówieśników, wszyscy spotkali się w Łagiewnikach

Mali kolędnicy z Archidiecezji Krakowskiej, którzy w święto św. Szczepana zostali rozesłani, by nieśli Dobrą Nowinę i kwestowali na rzecz swoich rówieśników z krajów misyjnych, spotkali się 27 stycznia b.r. w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach.

Bardzo mocny akcent zaznaczyły na uroczystości grupy z Kasinki Małej. Wśród wielu kolędników misyjnych nie zabrakło dzieci i młodzieży z tej miejscowości, którzy odwiedzając z kolędą swoich rodaków, zbierali datki dla potrzebujących pomocy swoich rówieśników, zwłaszcza z Libanu i Syrii. Centralnym punktem spotkania wszystkich grup była uroczysta Eucharystia, podczas której oprawę muzyczną zapewniła Schola „Jedność” z Kasinki Małej – Zagródca. Mszę św. celebrował ks. bp. Jan Zając. Wśród koncelebransów obecni byli: ks. prałat Tadeusz Dziedzic (od 1999 dyrektor Papieskich Dzieł Misyjnych w Archidiecezji Krakowskiej) – proboszcz - oraz ks. Dominik Popielarczyk – wikariusz parafii w Kasince Małej. Swój udział w Liturgii zaznaczył również diakon z Kasinki Małej – Bartłomiej Grociak.

Źródło: www.krakow.gosc.pl
fot. www.krakow.gosc.pl

 

Redakcja mojeKGW.pl ..

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Chełmińskie placki kartoflane

Chełmińskie placki kartoflane to regionalna potrawa przygotowywana w okolicach Chełmna. Powiat chełmiński jest to obszar rolniczy i do dnia dzisiejszego w tutejszych gospodarstwach rolnych uprawiane są ziemniaki, które są podstawowym składnikiem tej potrawy. Na obszarze ziemi chełmińskiej zwyczajne placki kartoflane zostały jednak wzbogacone o filet z piersi kurczaka, cebulę,  paprykę, czosnek i lubczyk, a przez to stały się bardziej sycące i tym samym chętniej spożywane przez mężczyzn ciężko pracujących na roli. Z upływem czasu zaczęto dodawać również pomidory i paprykę. Dziś ta potrawa jest chętnie odtwarzana w kuchni niejednej gospodyni w tym regionie. Chełmińskie placki ziemniaczane często nazywamy plackami "na bogato", ponieważ dodatkowymi składnikami które ubogacają  tradycyjne placki ziemniaczane są:  filet z piersi kurczaka, papryka, cebula i przyprawy. Umyte i obrane ziemniaki należy zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcedzić na sicie. Filet z piersi kurczaka należy pokroić w małą kostkę podsmażyć na oleju, pozostawić do ostygnięcia. Cebulę i czosnek obrać pokroić i zeszklić na oleju. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę, roztrzepane jajka, przestudzony filet, cebulę, czosnek i paprykę. Wszystko delikatnie wymieszać. Następnie posiekać natkę pietruszki, lubczyk i wymieszać z masą. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Można dla ostrości dodać papryczkę chili. Placki podajemy z delikatnym sosem czosnkowym. Wykonanym z jogurtu, majonezu, odrobiną czosnku i drobno pokrojonym koperkiem.   Czytaj dalej

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij