Kulinaria
Kubusiowe marzenie
Składniki:
Biszkopt:
7 jaj
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
ocet
Masa kubusiowa:
1 kubuś pomarańczowy
2 budynie śmietankowe
Masa kremowa:
0,5 l śmietany 30%
2 śmietan-fixy
2 galaretki agrestowe
Dodatkowo:
2 galaretki agrestowe
paczka dużych delicji
Przygotowanie:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną, gładką masę. Do ubitych białek dodajemy cukier.
2. W międzyczasie roztrzepujemy żółtka, dodajemy do nich proszek do pieczenia i odrobinę octu.
3. Do białek ubitych z cukrem dodajemy partiami żółtko, mieszając łyżką. Najlepiej mieszać okrężnymi ruchami, z dołu do góry, aby do ciasta dostawało się powietrze, które spulchni biszkopt.
4. Dodajemy przesianą mąkę i dalej mieszamy jak w poprzednim punkcie.
5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 oC. Pieczemy przez około 30 minut.
6. Rozpuszamy budynie w połowie szklanki kubusia, resztę wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu.
7. Rozpuszczony budyń wlewamy do gotującego się kubusia i miesamy, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do wystygnięcia.
8. Kubusiową masę wylewamy na ciasto. Układamy na niej delicje.
9. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Zostawiamy aż do uzyskania konsystencji półpłynnej, lekko zsiadłej galaretki.
10. Śmietanę ubijamy przez kilka minut na najwyższych obrotach. Dodajemy fix i cukier.
12. Powoli wlewany galaretkę i ubijamy.
13. Śmietanę wylewamy na ciasto.
14. Galaretki rozpuszczamy według zaleceń na opakowaniu. Studzimy, do uzyskania półpłynnej konsystencji.
15. Galaretkę wylewamy na ciasto i wstawiamy całość do lodówki.
Barbara Ł. z Koło Gospodyń Wiejskich Natolin
Gall Anonim
pyszne! dziękujemy za wspaniały przepis.
2 gru 2015, 17:16:25