Aktualności

10 127
Kłosuj Komentuj Ulubione

Kłosowanie ruszyło!

Od chwili ogłoszenia konkursu, do ostatnich dni pierwszego etapu, nasza skrzynka mailowa pękała w szwach. Codziennie do naszej redakcji spływały dziesiątki przepisów, zdjęć i historii każdego z dań. Przyszedł czas na selekcję zgłoszeń! Sznupaczki, kujawioki, cepeliny, gęsi, kaczki, żury, pierogi, boszcz, ryby… różnorodność kulinarna Polski jest zaskakująca! A wybranie tych najlepszych, najciekawszych było dla naszego jury nie lada wyzwaniem.

Zgłoszenia, które zostały zakwalifikowane do III etapu – kłosowania:

WOJEWÓDZTWO DOLNOŚLĄSKIE

  1. Ewa Gola, Koło Gospodyń Wiejskich w Grębocicach – Kibiny
  2. Barbara Staniszewska, Koło Gospodyń Wiejskich w Grębocicach – Cepeliny
  3. Koło Gospodyń Wiejskich Lutomia Dolna – Kapusta wielkopostna
  4. Koło Gospodyń Wiejskich Lutomia Dolna – Ziemniaczane De Volaille
  5. Koło Gospodyń Wiejskich Olbrachcice Wielkie – Chleb z goździkami

WOJEWÓDZTWO KUJAWSKO-POMORSKIE

  1. Koło Gospodyń Wiejskich Bronisław – Kujowiok
  2. Koło Gospodyń Wiejskich Bronisław – Kujawska szynka z kością

WOJEWÓDZTWO LUBELSKIE

  1. Koło Gospodyń Wiejskich z Ostrowa Lubelskiego – Bułeczki nadziewane fasolą i makiem
  2. Koło Gospodyń Wiejskich ze Stasina – Pierogi na słodko z kaszą gryczaną, serem i miętą
  3. Stowarzyszenie Mieszkańców Przedmieścia Zastawie – Piwne ciasto z piwnym kremem i dżemem
  4. Stowarzyszenie Mieszkańców Przedmieścia Zastawie – Krasnostawska zupa cebulowa na piwie
  5. Monika Błędkowska, Zespół Kulinarny z Gorzkowa – Kapusta z grochem i śmietaną z Gorzkowa

WOJEWÓDZTWO ŁÓDZKIE

  1. Koło Gospodyń Wiejskich Golesze Duże – Goleska zupa chrzanowa z boczkiem
  2. Koło Gospodyń Wiejskich Obrów – Ser praski wędzony na ruszcie
  3. Koło Gospodyń Wiejskich w Prażmowie – Prażuchy
  4. Koło Gospodyń Wiejskich w Czechach – Pierś z kaczki inaczej
  5. Koło Gospodyń Wiejskich w Srocku – Cepeliny
  6. Koło Gospodyń Wiejskich Wola Cyrusowa Kolonia – Zupa z łąki
  7. Koło Gospodyń Wiejskich Mogilno Małe – Kurczak faszerowany na słodko z borówką leśną
  8. Koło Gospodyń Wiejskich Raków – Zupa garus

WOJEWÓDZTWO MAŁOPOLSKIE

  1. Koło Gospodyń Wiejskich Lipowe - Pierogi wieprzowe ze wsi Lipowe
  2. Koło Gospodyń Wiejskich Lipowe - Ruskie po Zapuście
  3. Koło Gospodyń Wiejskich Rodaki - Gęś zatorska
  4. Koło Gospodyń Wiejskich Sobolów - Smalczyk z cebulką i czosnkiem
  5. Koło Gospodyń Wiejskich w Łazach – Boczek duszony w piwie
  6. Koło Gospodyń Wiejskich Muchówka - Święconka  Wielkanocna
  7. Mobilny Klub Seniora Gminy Szczurowa – Babcina kapusta z sadziokami
  8. Stowarzyszenie Przyjaciół Kokotowa – Spółka kokotowska
  9. Stowarzyszenie Ziemi Strzeleckiej „ZŁOTY KŁOS” w Strzelcach Wielkich – Groch z pęczakiem
  10. Teresa Pietraszek, KGW przy OSP Strojców - Strojcowskie Zawijoki z ziemniaków
  11. Stowarzyszenie U Tatara Siedliszowice – Koziołki
  12. Stowarzyszenie U Tatara Siedliszowice – Strząska

WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE

  1. Renata Pastuszka, Koło Gospodyń Wiejskich Krzyżanówka – Kochanówka – Chruściele
  2. Stowarzyszenie „Nowoczesna Gospodyni” ze Stanisławic – Kapusta dębowa

WOJEWÓDZTWO PODKARPACKIE

  1. Bernarda Dudek, Koło Gospodyń Wiejskich Dąbrówka Pniowska – Gęś faszerowana
  2. Koło Gospodyń Wiejskich Chwałowice – Kaczka nadziewana kaszą gryczaną
  3. Koło Gospodyń Wiejskich Bajdy – Boszcz z ziemniakami

WOJEWÓDZTWO POMORSKIE

  1. Marcelina Wilczak - Pieczona dynia faszerowana prosem
  2. Koło Gospodyń Wiejskich w Sławkach - Zraz wołowy z sosem żurawinowo czosnkowym podany z ziemniakami/kaszą i buraczkami
  3. Koło Gospodyń Wiejskich w Sławkach - Słôwskòwskô pulka zapiekłô z wôrztą, cëbulą i pòsepãnô delem
  4. Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich w Nowej Cerkwii - Piróg Cerekwiański

WOJEWÓDZTWO ŚLĄSKIE

  1. Cecylia Puzoń, Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji" w Pisarzowicach – Psieczna nalewka
  2. Cecylia Puzoń, Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji" w Pisarzowicach – Sznupaczki
  3. Helena Serafin, Koło Gospodyń Wiejskich w Pstrążnej - Ryba w glinie
  4. Helena Serafin, Koło Gospodyń Wiejskich w Pstrążnej – Szołdra
  5. Koło Gospodyń Wiejskich w Czuchowie – Żur na bogato
  6. Koło Gospodyń Wiejskich Koszarawa – Prażucha
  7. Koło Gospodyń Wiejskich Koszarawa – Zupa czosnkowa
  8. Koło Gospodyń Wiejskich Niezdara - Ciap Kapusta

WOJEWÓDZTWO ŚWIĘTOKRZYSKIE

  1. Koło Gospodyń Wiejskich ze Skarżyska Kościelnego – Gęś w miodzie
  2. Koło Gospodyń Wiejskich Skowronianki – Pierogi z kiszką
  3. Koło Gospodyń Wiejskich Wyszmontów – Zupa owocowa
  4. Koła Gospodyń Wiejskich w Szwarszowicach – Porka
  5. Zespół Obrzędowy Kowalanki – Gomółki świętokrzyskie

WOJEWÓDZTWO WARMIŃSKO-MAZURSKIE

  1. Koło Gospodyń Wiejskich w Sampławie – Karmuszka

WOJEWÓDZTWO WIELKOPOLSKIE

  1. Koło Gospodyń Wiejskich Strzyżewo Paczkowe – Czernina
  2. Koło Gospodyń Wiejskich Strzyżewo Paczkowe – Kaczka
  3. Renata Jakubowska, Koło Gospodyń Wiejskich w Wilkowicach - Galart z nóżek wieprzowych
  4. Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich Kanwa – kluchy na pyrach
  5. Halina Rutka, Zespół Alebabki ze Skęczniewa – Czernian z kaczki

Wszystkie zgłoszenia, które przeszły do III etapu – kłosowania, zostaną opublikowane w „Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych”, która będzie dostępna w całej Polsce. Dodatkowo zostaną one nagrodzone egzemplarzami Kulinarnej Biblii.

Czas na trzeci etap konkursu – kłosowanie! Wasze losy w rękach całej Polski!

Od dziś rusza III etap konkursu – kłosowanie! Teraz losy każdego z przepisów leżą w rękach mieszkańców całej Polski. By oddać kłos na potrawę, wejdź na konkurs.mojaWies.pl, zaloguj się w aplikacji danymi, którymi logujesz się na portalu i kłosuj!

UWAGA! Z jednego konta można oddać jeden kłos dziennie!

A już w sierpniu odbędzie się ostatni etap konkursu. Na początku sierpnia opublikujemy listę laureatów, którzy zakwalifikują się do IV etapu konkursu – gotowania podczas gali finałowej! Do IV etapu przejdą zgłoszenia, które w III etapie otrzymają największą ilość kłosów w każdym województwie!

Jakub Kuroń - kucharz, kulinarny ekspert, juror w konkursie „Kulinarna Biblia Polskich Potraw Tradycyjnych”

Laureaci, który zakwalifikują się do IV etapu zostaną nagrodzeni:

  • Eleganckim i ponadczasowym zestawem sztućców z limitowanej serii Piano od firmy Gerlach, składającym się z 24 elementów.
  • Spersonalizowanym Torcikiem Wedlowskim oraz zestawem słodyczy od marki Wedel.
  • Koszem-niespodzianką od Organizatora konkursu – Spółki Rabat Rolniczy.
  • "Kulinarną Biblią Polskich Potraw Tradycyjnych"!

Dodatkowo trzy najlepsze dania, które zachwycą nasze jury z Jakubem Kuroniem na czele, podczas gali finałowej otrzymają:

Sponsorzy nagród:

Redakcja mojaWieś.pl ..

Stanislaw Ś.

Super sprawa, Jak sprawdzić kto kłosował na dany przepis?

8

15 lip 2018, 16:09:21

Redakcja mojaWieś.pl ..

Panie Stanisławie, jedynie Redakcja ma możliwość sprawdzenia, kto kłosował na dany przepis, by badać sprawiedliwy tok konkursu. Użytkownicy nie mają takiej możliwości, by sprawdzić kto kłosował na dany przepis :)

7

16 lip 2018, 17:40:54

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji"wPisarzowicach

Kochani świetna zabawa, ale chyba "wkradają "się krasnoludki do kłosowania, bo jedna z potraw z około 1000kłosów za jedną noc otrzymała ponad ok. 10500 kłosów.Ciekawe? To tylko potrafią internetowe krasnoludki!!!!! ( taka sytuacja jest po raz drugi.Pozdrawiam.

18

20 sie 2018, 23:57:09

Stanislaw Ś.

To mnie dziwi że tak szybko zdobywają rekordowe prowadzenie.

14

31 lip 2018, 11:59:28

Redakcja mojaWieś.pl ..

Drodzy Czytelnicy, bardzo dziękujemy za Waszą czujność. Cały czas uczymy się, organizując każdy konkurs podchodzimy do niego indywidualnie i już w trakcie jego trwania wyciągamy pewne wnioski. Tak jest i tym razem, mamy pewne spostrzeżenia, które będą brane pod uwagę przy kolejnym konkursie. Wtedy na pewno, żadne internetowe krasnoludki nie wkradną się do konkursu ;) Przypominamy również, że wszystkie potrawy, które zakwalifikowały się do kłosowania, zostaną opublikowane w "Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych", a będzie ona dostępna w całej Polsce. To wspaniała okazja, by cała Polska dowiedziała się o naszych tradycyjnych polskich potrawach. Jesteśmy pod wrażeniem, jak koła mobilizują wsie, sąsiadów a nawet i całe gminy, by wspierali je w konkursie. Trzymamy kciuki za wszystkie zgłoszenia, dla nas one wszystkie zasługują na wyróżnienie, na wszystkie mamy taki sam apetyt ;)

5

26 lip 2018, 08:41:23

Anna P.

Ja juz zagłosowałam

2

26 lip 2018, 15:16:33

Kazimiera T.

Głosuję i obserwuję na bieżąco wyniki w konkursie na najlepszą potrawę. Przeradza się to w niezdrową rywalizację o punkty. Widząc jak niektóre potrawy zyskują w jednym dniu po kilka tysięcy głosów podejrzewam, ze nie chodzi tutaj o lubienie tej potrawy a jest to zwykła manipulacja. Mam więc propozycję aby do następnego etapu przeszły wszystkie potrawy, które zdobyły ponad 10 tys. punktów. To jest realna ilość głosów przy maksymalnym zaangażowaniu.

18

31 lip 2018, 12:00:34

Redakcja mojaWieś.pl ..

Pani Kazimiero, bardzo dziękujemy za Pani uwagę. Obserwując przebieg kłosowania wyciągnęliśmy już pewne wnioski, które na pewno będą brane pod uwagę przy kolejnym konkursie. Przypominamy również, że wszystkie potrawy, które zakwalifikowały się do kłosowania, zostaną opublikowane w "Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych", a będzie ona dostępna w całej Polsce. To wspaniała okazja, by cała Polska i nie tylko, dowiedziała się o naszych tradycyjnych polskich potrawach. Zasady konkursu pozostaną bez zmian, do IV etapu konkursu przejdą potrawy, które z każdego województwa otrzymają największą ilość kłosów.

1

27 lip 2018, 17:07:57

Kazimiera T.

Droga Redakcjo, Kłosowanie zakończone. W ramach promowania najbardziej aktywnych zespołów proszę o dołączenie do grona laureatów potraw, które przekroczyły wynik 10 tys. głosów. To tylko trzy drużyny, ale bardzo zaangażowane i aktywnie kultywujące naszą kulinarną tradycję. (z 16 województw zgłoszenia były z 12, więc na pewno znajdzie się miejsce)

69

31 lip 2018, 18:07:56

Przeczytaj również

0 0
0 0

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij