Aktualności

4 119
Kłosuj Komentuj Ulubione

Kłosowanie ruszyło!

Od chwili ogłoszenia konkursu, do ostatnich dni pierwszego etapu, nasza skrzynka mailowa pękała w szwach. Codziennie do naszej redakcji spływały dziesiątki przepisów, zdjęć i historii każdego z dań. Przyszedł czas na selekcję zgłoszeń! Sznupaczki, kujawioki, cepeliny, gęsi, kaczki, żury, pierogi, boszcz, ryby… różnorodność kulinarna Polski jest zaskakująca! A wybranie tych najlepszych, najciekawszych było dla naszego jury nie lada wyzwaniem.

Zgłoszenia, które zostały zakwalifikowane do III etapu – kłosowania:

WOJEWÓDZTWO DOLNOŚLĄSKIE

  1. Ewa Gola, Koło Gospodyń Wiejskich w Grębocicach – Kibiny
  2. Barbara Staniszewska, Koło Gospodyń Wiejskich w Grębocicach – Cepeliny
  3. Koło Gospodyń Wiejskich Lutomia Dolna – Kapusta wielkopostna
  4. Koło Gospodyń Wiejskich Lutomia Dolna – Ziemniaczane De Volaille
  5. Koło Gospodyń Wiejskich Olbrachcice Wielkie – Chleb z goździkami

WOJEWÓDZTWO KUJAWSKO-POMORSKIE

  1. Koło Gospodyń Wiejskich Bronisław – Kujowiok
  2. Koło Gospodyń Wiejskich Bronisław – Kujawska szynka z kością

WOJEWÓDZTWO LUBELSKIE

  1. Koło Gospodyń Wiejskich z Ostrowa Lubelskiego – Bułeczki nadziewane fasolą i makiem
  2. Koło Gospodyń Wiejskich ze Stasina – Pierogi na słodko z kaszą gryczaną, serem i miętą
  3. Stowarzyszenie Mieszkańców Przedmieścia Zastawie – Piwne ciasto z piwnym kremem i dżemem
  4. Stowarzyszenie Mieszkańców Przedmieścia Zastawie – Krasnostawska zupa cebulowa na piwie
  5. Monika Błędkowska, Zespół Kulinarny z Gorzkowa – Kapusta z grochem i śmietaną z Gorzkowa

WOJEWÓDZTWO ŁÓDZKIE

  1. Koło Gospodyń Wiejskich Golesze Duże – Goleska zupa chrzanowa z boczkiem
  2. Koło Gospodyń Wiejskich Obrów – Ser praski wędzony na ruszcie
  3. Koło Gospodyń Wiejskich w Prażmowie – Prażuchy
  4. Koło Gospodyń Wiejskich w Czechach – Pierś z kaczki inaczej
  5. Koło Gospodyń Wiejskich w Srocku – Cepeliny
  6. Koło Gospodyń Wiejskich Wola Cyrusowa Kolonia – Zupa z łąki
  7. Koło Gospodyń Wiejskich Mogilno Małe – Kurczak faszerowany na słodko z borówką leśną
  8. Koło Gospodyń Wiejskich Raków – Zupa garus

WOJEWÓDZTWO MAŁOPOLSKIE

  1. Koło Gospodyń Wiejskich Lipowe - Pierogi wieprzowe ze wsi Lipowe
  2. Koło Gospodyń Wiejskich Lipowe - Ruskie po Zapuście
  3. Koło Gospodyń Wiejskich Rodaki - Gęś zatorska
  4. Koło Gospodyń Wiejskich Sobolów - Smalczyk z cebulką i czosnkiem
  5. Koło Gospodyń Wiejskich w Łazach – Boczek duszony w piwie
  6. Koło Gospodyń Wiejskich Muchówka - Święconka  Wielkanocna
  7. Mobilny Klub Seniora Gminy Szczurowa – Babcina kapusta z sadziokami
  8. Stowarzyszenie Przyjaciół Kokotowa – Spółka kokotowska
  9. Stowarzyszenie Ziemi Strzeleckiej „ZŁOTY KŁOS” w Strzelcach Wielkich – Groch z pęczakiem
  10. Teresa Pietraszek, KGW przy OSP Strojców - Strojcowskie Zawijoki z ziemniaków
  11. Stowarzyszenie U Tatara Siedliszowice – Koziołki
  12. Stowarzyszenie U Tatara Siedliszowice – Strząska

WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE

  1. Renata Pastuszka, Koło Gospodyń Wiejskich Krzyżanówka – Kochanówka – Chruściele
  2. Stowarzyszenie „Nowoczesna Gospodyni” ze Stanisławic – Kapusta dębowa

WOJEWÓDZTWO PODKARPACKIE

  1. Bernarda Dudek, Koło Gospodyń Wiejskich Dąbrówka Pniowska – Gęś faszerowana
  2. Koło Gospodyń Wiejskich Chwałowice – Kaczka nadziewana kaszą gryczaną
  3. Koło Gospodyń Wiejskich Bajdy – Boszcz z ziemniakami

WOJEWÓDZTWO POMORSKIE

  1. Marcelina Wilczak - Pieczona dynia faszerowana prosem
  2. Koło Gospodyń Wiejskich w Sławkach - Zraz wołowy z sosem żurawinowo czosnkowym podany z ziemniakami/kaszą i buraczkami
  3. Koło Gospodyń Wiejskich w Sławkach - Słôwskòwskô pulka zapiekłô z wôrztą, cëbulą i pòsepãnô delem
  4. Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich w Nowej Cerkwii - Piróg Cerekwiański

WOJEWÓDZTWO ŚLĄSKIE

  1. Cecylia Puzoń, Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji" w Pisarzowicach – Psieczna nalewka
  2. Cecylia Puzoń, Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji" w Pisarzowicach – Sznupaczki
  3. Helena Serafin, Koło Gospodyń Wiejskich w Pstrążnej - Ryba w glinie
  4. Helena Serafin, Koło Gospodyń Wiejskich w Pstrążnej – Szołdra
  5. Koło Gospodyń Wiejskich w Czuchowie – Żur na bogato
  6. Koło Gospodyń Wiejskich Koszarawa – Prażucha
  7. Koło Gospodyń Wiejskich Koszarawa – Zupa czosnkowa
  8. Koło Gospodyń Wiejskich Niezdara - Ciap Kapusta

WOJEWÓDZTWO ŚWIĘTOKRZYSKIE

  1. Koło Gospodyń Wiejskich ze Skarżyska Kościelnego – Gęś w miodzie
  2. Koło Gospodyń Wiejskich Skowronianki – Pierogi z kiszką
  3. Koło Gospodyń Wiejskich Wyszmontów – Zupa owocowa
  4. Koła Gospodyń Wiejskich w Szwarszowicach – Porka
  5. Zespół Obrzędowy Kowalanki – Gomółki świętokrzyskie

WOJEWÓDZTWO WARMIŃSKO-MAZURSKIE

  1. Koło Gospodyń Wiejskich w Sampławie – Karmuszka

WOJEWÓDZTWO WIELKOPOLSKIE

  1. Koło Gospodyń Wiejskich Strzyżewo Paczkowe – Czernina
  2. Koło Gospodyń Wiejskich Strzyżewo Paczkowe – Kaczka
  3. Renata Jakubowska, Koło Gospodyń Wiejskich w Wilkowicach - Galart z nóżek wieprzowych
  4. Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich Kanwa – kluchy na pyrach
  5. Halina Rutka, Zespół Alebabki ze Skęczniewa – Czernian z kaczki

Wszystkie zgłoszenia, które przeszły do III etapu – kłosowania, zostaną opublikowane w „Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych”, która będzie dostępna w całej Polsce. Dodatkowo zostaną one nagrodzone egzemplarzami Kulinarnej Biblii.

Czas na trzeci etap konkursu – kłosowanie! Wasze losy w rękach całej Polski!

Od dziś rusza III etap konkursu – kłosowanie! Teraz losy każdego z przepisów leżą w rękach mieszkańców całej Polski. By oddać kłos na potrawę, wejdź na konkurs.mojaWies.pl, zaloguj się w aplikacji danymi, którymi logujesz się na portalu i kłosuj!

UWAGA! Z jednego konta można oddać jeden kłos dziennie!

A już w sierpniu odbędzie się ostatni etap konkursu. Na początku sierpnia opublikujemy listę laureatów, którzy zakwalifikują się do IV etapu konkursu – gotowania podczas gali finałowej! Do IV etapu przejdą zgłoszenia, które w III etapie otrzymają największą ilość kłosów w każdym województwie!

Jakub Kuroń - kucharz, kulinarny ekspert, juror w konkursie „Kulinarna Biblia Polskich Potraw Tradycyjnych”

Laureaci, który zakwalifikują się do IV etapu zostaną nagrodzeni:

  • Eleganckim i ponadczasowym zestawem sztućców z limitowanej serii Piano od firmy Gerlach, składającym się z 24 elementów.
  • Spersonalizowanym Torcikiem Wedlowskim oraz zestawem słodyczy od marki Wedel.
  • Koszem-niespodzianką od Organizatora konkursu – Spółki Rabat Rolniczy.
  • "Kulinarną Biblią Polskich Potraw Tradycyjnych"!

Dodatkowo trzy najlepsze dania, które zachwycą nasze jury z Jakubem Kuroniem na czele, podczas gali finałowej otrzymają:

Sponsorzy nagród:

Redakcja mojaWieś.pl ..

Stanislaw Ś.

Super sprawa, Jak sprawdzić kto kłosował na dany przepis?

8

15 lip 2018, 16:09:21

Redakcja mojaWieś.pl ..

Panie Stanisławie, jedynie Redakcja ma możliwość sprawdzenia, kto kłosował na dany przepis, by badać sprawiedliwy tok konkursu. Użytkownicy nie mają takiej możliwości, by sprawdzić kto kłosował na dany przepis :)

7

16 lip 2018, 17:40:54

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji"wPisarzowicach

Kochani świetna zabawa, ale chyba "wkradają "się krasnoludki do kłosowania, bo jedna z potraw z około 1000kłosów za jedną noc otrzymała ponad ok. 10500 kłosów.Ciekawe? To tylko potrafią internetowe krasnoludki!!!!! ( taka sytuacja jest po raz drugi.Pozdrawiam.

9

16 lip 2018, 17:40:43

Stanislaw Ś.

To mnie dziwi że tak szybko zdobywają rekordowe prowadzenie.

7

16 lip 2018, 17:40:32

Przeczytaj również

Lokalną historię tworzą ludzie z pasją

Każde Koło Gospodyń Wiejskich ma swoją historię, a historię tworzą ludzie-pasjonaci, którzy poświęcają swój czas, energię, a często i własne środki finansowe. Nie bacząc na przeszkody rysują kolejne rozdziały w historii naszej miejscowości. Oto kilka pasjonatek, które całym sercem oddane są działalności w Kole Gospodyń. Pani Stasia Radoń- wieloletnia przewodnicząca Koła Gospodyń w  Siedlcu, inicjatorka wielu przedsięwzięć, a szczególnie uruchomienia  przedszkola dla dzieci wiejskich. Organizowała liczne kursy doskonalące dla mieszkańców wsi.Pasjonatka folkloru, śpiewu, tańca i muzyki.  Pani Krysia Cagiel - długoletnia członkini Koła Gospodyń, reprezentuje Siedlec na prawie wszystkich konkursach śpiewaczych. Pasjonatka folkloru, tańca i muzyki. Pięknie haftuje, a Jej dzieła stanowią dekoracje  na wielu wystawach. Pani Danusia Maciuszek- obecna przewodniczaca Koła Gospodyń. Pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Danusia Niemiec- wieloletni kierownik zespołu folklorystycznego Siedlecanie, pasjonatka folkloru i tradycji,dusza artystyczna, inicjatorka założenia Izby Regionalnej, inicjatorka Biesiad Agroturystycznych, organizatorka wielu konkursów, wernisaży i wystaw regionalnych, dzięki Jej zaangażowaniu potrawa regionalna stała się produktem certyfikowanym, a o Kole Gospodyń w Siedlcu usłyszano w całej Polsce i za granicą. Nigdy nie szczędzi czasu ani energii, aby w dobrym stylu i na wysokim poziomie promować naszą Małą Ojczyznę. Pani Helenka Szymańska -pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Basia Rybka- wieloletni skarbnik koła-pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Jadzia Chudecka,pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Krysia Pilch-pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Helenka Styczeń- pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pasjonatów jet duuuuuuuuużo więcej, ale na razie zostały przedstawione panie z długoletnim stażem i wieloma sukcesami na koncie. Czytaj dalej

0 1
0 1
0 0

Bez pasji jesteśmy skazani na przeciętność

Panie z Koła Gospodyń w Siedlcu łączy wiele pasji. Przez wiele lat zadziwiają aktywnością, inwencją twórczą, pracą społeczną na rzecz środowiska oraz działaniami skierowanymi na ocalenie od zapomnienia tego co piękne i wartościowe. Dzięki gospodyniom działo i dzieje się dużo dobrego w Siedlcu, który swoją historią sięga 1367 roku. To w Siedlcu - miejscowości nazywanej Artystyczną Doliną Raby panie z Koła Gospodyń od ponad pół wieku tworzą niepowtarzalny klimat w  podtrzymywaniu tradycji i budowaniu tożsamości regionalnej środowiska. Właściwe działania Koła Gospodyń Wiejskich pozwalają młodzieży czerpać dobre wzorce i doceniać dorobek kulturowy swoich matek i babć, szanować poprzednie pokolenia, dzięki którym rozkwitła wieś i dzisiaj stanowi matecznik tradycji i  kultury. Mimo że na przestrzeni lat zmieniały się potrzeby i kierunki działania, nigdy nie zmienił się cel oraz wartości, którymi kieruje się organizacja. Koło szczególnie pielęgnuje dziedzictwo kulturowe regionu poprzez kultywowanie folkloru i sztuki ludowej, śpiew, tradycyjne obrzędy oraz kuchnię regionalną. W kole działają trzy pokolenia pań, które pielęgnują i  zachowują od zapomnienia dawne tradycje i zwyczaje, a kultura ludowa stanowi dla nich dużą wartość. Wielkim zaszczytem dla koła jest noszenie krakowskiego ludowego stroju regionalnego, w którym gospodynie mogą prezentować swój region na różnego rodzaju konkursach, festiwalach, wystawach, biesiadach  i spotkaniach integracyjnych. Działalność koła od 1987 r. jest starannie dokumentowana w kronikach. Czytaj dalej

0 1

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij