Aktualności

0 0
Kłosuj Komentuj Ulubione

Jagody czy jeżyny?

Sezon na owoce leśne w pełni. My proponujemy Wam cudowny przepis naszej kulinarnej ekspertki Elżbiety Ślązak z Horodła i zapraszamy na Jagodzianki z serem

Podzielcie się swoimi przepisami. Czy macie jakieś pomysły na wykorzystanie jagód?

Jagodzianki z serem.

Składniki:
500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
250 ml mleka
3 łyżki cukru
100 g masła
3 żółtka
szczypta soli
pół szklanki jagód
250 g sera białego
opakowanie cukru waniliowego
opakowanie budyniu waniliowego

Wykonanie: Do sera dodać żółtko, cukier waniliowy oraz budyń waniliowy ( opcjonalnie 2 łyżki cukru). Dokładnie ze sobą połączyć składniki. Do dużej miski wsypać całe 500 gramów mąki pszennej. Dodać szczyptę soli oraz 3 pełne łyżki cukru. Następnie dodać dwa żółtka , pokruszone drożdże, 100 gramów roztopionego masła a na koniec wlać jeszcze szklankę lekko ciepłego mleka. Całość zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe umieścić na stolnicy lekko oprószonej mąką i rozwałkować. Szklanką wycinać kółka i denkiem robić w nim wgłębienie. W miejsce wgłębienia włożyć po łyżeczce sera, rozsmarować i dodać łyżeczkę jagód. Tak przygotowane jagodzianki posmarować białkiem. Do piekarnika nagrzanego do 180 st. C włożyć blaszkę z jagodziankami i piec na złoty kolor (ok. 20 minut).

 

Redakcja mojaWieś ..

Udostępnij na facebook!

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Już jest – nowy KWARTALNIK

„mojaWieś mojeMiasto” to kwartalnik pełen pasji, emocji i niezwykłych historii – o ludziach, którzy swoją codzienność zamieniają w inspirującą opowieść. Każde wydanie to spotkanie z osobami, które zachwycają autentycznością, zaangażowaniem i odwagą w realizowaniu własnych wizji. W tym numerze szczególną uwagę poświęcamy Paniom z Kół Gospodyń Wiejskich – „Aktywna Pokrzywnica” oraz KGW w Cierpiszu. Ich działalność udowadnia, że tradycja może iść w parze z nowoczesnością. To liderki lokalnych społeczności – pełne pomysłów, energii i smaku, który łączy pokolenia. Dagmara Kołodziejczyk, pasjonatka muzyki i niecodziennych form aktywności fizycznej, pokazuje, że radość życia i determinacja mogą być źródłem niezwykłej siły. Agnieszka Sandor, twórczyni smaków i uczestniczka konferencji „Kobiety tworzą innowację”, zachwyca niepowtarzalnym podejściem do kulinarnej sztuki. W gronie artystów prezentowanych w tym wydaniu znalazła się także Anna Bożena Dończyk-Gajos, która wspólnie z mężem Mieczysławem Gajosem z pasją oddaje hołd twórczości Edith Piaf. Ich interpretacja utworu „Non je ne regrette rien” przywołuje ducha francuskiej klasyki w najlepszym wydaniu. Nie zabrakło też refleksji – dzięki stałym felietonom Daniela Muszy i Mariana Kwietnia. Ich teksty nie tylko poruszają ważne tematy społeczne, ale również prowokują do przemyśleń i budują przestrzeń do dialogu. Liczne listy i komentarze od Czytelników są najlepszym dowodem na to, że te słowa mają znaczenie. Przyglądamy się także sile wspólnoty – temu, co może powstać, gdy ludzie działają razem, wspierają się, dzielą doświadczeniem i wzajemnie inspirują. To właśnie w takich miejscach rodzą się najciekawsze inicjatywy, które warto pielęgnować i promować. Na okładce bieżącego numeru znalazł się Wojciech Legawiec, prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. W artykule opowiada o roli Kół Gospodyń Wiejskich, ich znaczeniu dla polskiej wsi oraz o wsparciu, jakie ARiMR oferuje tym niezwykle aktywnym organizacjom. To ważny głos w dyskusji o rozwoju lokalnych społeczności. Zachęcamy do lektury – wierzymy, że każda historia, każde słowo i każde zdjęcie dostarczą Czytelnikom wzruszeń, inspiracji oraz zachęty do odkrywania piękna w codzienności. Czytaj dalej

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Aktualnie trwa modernizacja sklepu.
Zapraszamy już wkrótce!

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij