Aktualności

Jagody czy jeżyny?
Sezon na owoce leśne w pełni. My proponujemy Wam cudowny przepis naszej kulinarnej ekspertki Elżbiety Ślązak z Horodła i zapraszamy na Jagodzianki z serem
Podzielcie się swoimi przepisami. Czy macie jakieś pomysły na wykorzystanie jagód?
Jagodzianki z serem.
Składniki:
500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
250 ml mleka
3 łyżki cukru
100 g masła
3 żółtka
szczypta soli
pół szklanki jagód
250 g sera białego
opakowanie cukru waniliowego
opakowanie budyniu waniliowego
Wykonanie: Do sera dodać żółtko, cukier waniliowy oraz budyń waniliowy ( opcjonalnie 2 łyżki cukru). Dokładnie ze sobą połączyć składniki. Do dużej miski wsypać całe 500 gramów mąki pszennej. Dodać szczyptę soli oraz 3 pełne łyżki cukru. Następnie dodać dwa żółtka , pokruszone drożdże, 100 gramów roztopionego masła a na koniec wlać jeszcze szklankę lekko ciepłego mleka. Całość zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe umieścić na stolnicy lekko oprószonej mąką i rozwałkować. Szklanką wycinać kółka i denkiem robić w nim wgłębienie. W miejsce wgłębienia włożyć po łyżeczce sera, rozsmarować i dodać łyżeczkę jagód. Tak przygotowane jagodzianki posmarować białkiem. Do piekarnika nagrzanego do 180 st. C włożyć blaszkę z jagodziankami i piec na złoty kolor (ok. 20 minut).
Redakcja mojaWieś ..