Kulinaria

Dżem z czarnego bzu
Dżem z czarnego bzu
Składniki:
- 0,5 kg dojrzałych, obranych owoców czarnego bzu,
- 0,5 kg kwaśnych jabłek,
- cukier wg uznania.
Wykonanie:
Obrane i opłukane owoce czarnego bzu wkładamy do garnka (najlepiej ze stali nierdzewnej), podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem ok. 1 godziny.
Jabłka myjemy, nie obieramy, kroimy w ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem do rozprażenia.
Owoce czarnego bzu i jabłka przecieramy przez sito i prażymy na małym ogniu bez przykrycia aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Dodajemy cukier według uznania i nadal prażymy. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru dżem wkładamy do małych słoików, które następnie zagotowujemy.
Dżem, oprócz walorów smakowych, posiada też właściwości zdrowotne, Można go nawet podawać małym dzieciom przy objawach przeziębienia.
Maria M. z Koło Gospodyń Wiejskich w Lutomi Dolnej
Gall Anonim
mniam, mniam!! teraz to mnie naszła chęć na naleśniki z tym pysznym dżemem!
15 lut 2016, 16:53:04