Kulinaria

Dyniowe przetwory
Dynia obrodziła w tym roku w naszych ogródkach,dlatego warto jej walory smakowe i zdrowotne zachować na dłużej.
W naszym kole szczególnym powodzeniem cieszy się DŻEM DYNIOWO-POMARAŃCZOWY.
Jego smakiem cieszą się nie tylko dzieci ale i dorośli.
Oto przepis:
2 kg obranej dyni
3 pomarańcze
1 cytryna
5 dag imbiru
1 opakowanie pektyny
Wykonanie: Dynię zetrzeć na grubej tarce. Zasypać cukrem na 2 godziny. Cytrynę i pomarańcze sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Pomarańcze obrać z białej skórki i pokroić miąższ w drobną kosteczkę.Korzeń imbiru obrać i drobniutko pokroić.
Gdy dynia puści sok, gotować ją na małym ogniu pół godziny, ciągle mieszając. Dorzucić pokrojone pomarańcze razem ze startą skórką i skórką z cytryny, gotować 10 minut. Zestawić z ognia i posypać pektyną, ciągle mieszając.Ponownie zagotować aż zgęstnieje.Wcisnąć sok z cytryny, wrzucić imbir, zamieszać i gotować jeszcze 3 minuty. Gorące wkładać do słoików, szybko zakręcać i przykryć ścierką do ostygnięcia.
ŻYCZYMY SMACZNEGO!!!!!!!!!
Magdalena K. z Koło Gospodyń Wiejskich nr 1 Nowa Wieś
Dariusz T. z KGW Wiadrów - Koło Gospodyń Wiejskich w Wiadrowie
Super :) Przetwory domowej roboty są najlepsze :)
15 lis 2015, 17:26:56