Kulinaria

CIASTO 3 W 1
CIASTO:
5 JAJEK,
1 SZKL. CUKRU,
1 SZKL. MĄKI,
2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA,
1/2SZKL . OLEJU,
(1/2 SZKL. MAKU, 1/2SZKL .WIÓREK KOKOSOWYCH,1 ŁYŻKA KAKAO , DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI
WYKONANIE:
BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ DODAĆ CUKIER, ŻÓŁTKA ,OLEJ I MAKĘ WYMIESZANĄ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA( TAK JAK ROBIMY BISZKOPT)WYMIESZAĆ DOKŁADNIE I PODZIELIĆ NA 3 RÓWNE CZĘŚCI DO JEDNEJ DODAĆ KAKAO, DO DRUGIEJMAK, DO TRZECIEJ KOKOS.NA WYSMAROWANĄ BLASZKĘ UKŁADAĆ NA PRZEMIAN PO ŁYŻCE CIASTA.WSADZIĆ DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA 170- 180 ST. I PIEC30 MIN. PO WYSTUDZENIU PRZEKROIĆ NA PÓŁ I PRZEŁOŻYĆ MASĄ I DŻEMEM.3/4 MASY DAJEMY DO ŚRODKA RESZTĄ SMARUJEMY WIERZCH CIASTA I NA MASIE ROZSMAROWYWUJEMY DŻEM, POSYPAĆ WIÓRKAMILUB CZEKOLADĄ STARTĄ LUB TYM I TYM
MASA:
10 DAG. MASŁA
1 TOREBKA KREMU DO TORTÓW WANILIOWA,
300 ML MLEKA ( ZIMNEGO ALE GOTOWANEGO)
300ml = ok. 1 i ½ szl.
WYKONANIE KREMU:
DO WYSOKIEGO NACZYNIA WLAĆ MLEKO WSYPAĆ KREM DO TORTÓW I UBIJAC OK. 2 MIN NA SZTYWNĄ MASĘ W OSOBNYM NACZYNIU UTRZEĆMASŁO DO BIAŁOŚCI I POŁĄCZYĆ Z UBITYM TREMEM ,MIKSOWAĆ CAŁOŚĆ OK. 2 MIN.GOTOWYM KREMEM PRZEŁOŻYĆ CIASTO.SMACZNEGO!!!!!!
Bożena M. z Koło Gospodyń Wiejskich Brzeziny (katowickie)