Kulinaria

Chleb, który zawsze się udaje
Chleb, który zawsze się udaje
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 10 dkg drożdży,
- 1 litr ciepłej wody,
- 1 łyżka soli,
- 2 łyżki cukru,
- masło do wysmarowania foremek.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do głębokiej miski. Do osobnego naczynia wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól i cukier. Wodę przelewamy do miski z mąką i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto nie wymaga wyrabiania. Powinno mieć konsystencję gęstego ciasta babkowego. Podstawowy przepis można zmodyfikować poprzez zastąpienie części mąki pszennej mąką pełnoziarnistą, mąką żytnią lub dodaniem pestek dyni, słonecznika czy żurawiny. W przypadku dodania większej ilości składników należy nieco zwiększyć ilość drożdży.
Wymieszane ciasto przekładamy do dwóch wysmarowanych foremek (keksówek). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100oC na 20 min. Następnie temperaturę zwiększamy do 180oC i pieczemy dalej ok. 30 min.
Czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika.
Maria M. z Koło Gospodyń Wiejskich w Lutomi Dolnej
Gall Anonim
Pychotka! nic tak nie smakuje, jak w gościnie u KGW! Panie są kulinarnymi Czarodziejkami!
17 lut 2016, 17:12:00