Aktualności

0 1
Kłosuj Komentuj Ulubione

Centrum Dialogu, czyli II Ogólnopolska Konferencja Partnerów Programu Rabat Rolniczy

W piątek 2 października w Piotrkowie Trybunalskim odbyła się Druga Ogólnopolska Konferencja Partnerów Programu Rabat Rolniczy. Wzięło w niej udział prawie 40 przedstawicieli Regionalnych Związków Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych z całej Polski.

Podczas spotkania omówiono wszystkie wiążące filary Programu Rabat Rolniczy, mające wpływ na dobrą przyszłość polskiej wsi. Został również przedstawiony projekt nowej odsłony portalu mojeKGW.pl, który wzbudził duże zainteresowanie i szeroką akceptację.W ciepłej i przyjaznej atmosferze upłynęło drugie już spotkanie, którego celem był dialog w imię dalszego rozwoju Programu.
Dziękujemy za konstruktywne rozmowy i wspólnie wyciągnięte wnioski. Wszyscy uczestnicy spotkania wyszli z niego z przekonaniem, że „Razem możemy więcej!”.

Redakcja mojeKGW.pl

Zapraszamy na fotorelację z konferencji, uroczystej kolacji oraz wspólnej integracji podczas turnieju w kręgle.

Redakcja mojeKGW.pl ..

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Warsztaty tworzenia wieńców dożynkowych w GCDT w Pisarzowicach

              W tym roku kalendarzowym nie zabrakło w programie działalności GCDT w Pisarzowicach warsztatów tworzenia wieńców dożynkowych. W tym roku został wykonany wieniec z kategorii kompozycje „Młyn” i wieńce płaskie. Warsztaty były prowadzone przy wsparciu finansowym M-GOK w Wilamowicach. Uczestnikami były nie tylko członkinie KGW Strażniczki Tradycji, ale i panie z CAFE ART, młodzież i mieszkanki Pisarzowic. A zaczęło się tak........panie wraz z młodzieżą na początku lipca ścinały pszenicę i owies. Zboże to suszyło się z dala od gryzoni polnych. Była też lekcja koszenia zboża kosą i robienia snopków oraz stawianie babki. Następnie dzięki udostępnionym pomieszczeniom w Fest- Park przez dwa dni trwały warsztaty tworzenia wieńców dożynkowych pod czujnym okiem projektantki i przy jej ogromnej pomocy, oczywiście p.Urszuli Kucharskiej. Warsztaty były nie tylko wspaniałą zabawą, śmiechem, „słodziutkimi ploteczkami”, ale wytężoną pracą, czasami też i w wielkim skupieniu. Zwinne paluszki pań plotły warkocze, robiły bukieciki, wiązały,  splatały, dobierały kolorystykę. Czasami tę ciszę zakłócało gdakanie kur, zwłaszcza kiedy dumna kura zniosła jajko oznajmiając to całemu światu i nam. Była to też wspaniała lekcja dla młodzieży. Typowa wiejska sielanka. Dziękujemy serdecznie za umożliwienie prowadzenia warsztatów na łanach pszenicy i owsa i ofiarowaniu zboża na wieńce dożynkowe rolnikom naszej miejscowości. Kolejna relacja będzie już z dożynek gminnych, które będą 05 września w Pisarzowicach.   Czytaj dalej

XX.jubileuszowa edycja ogólnopolskiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionu"

Rok przerwy 2020 spowodowała pandemia i ogromna niewiadoma. Ten rok 2021 dla organizatorów był także wielką niewiadomą, ale udało się. Pierwszego sierpnia w Muzeum Górnośląskiego Parku Etnograficznego w Chorzowie odbyła się Jubileuszowa XX. edycja ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-smaki Regionów”. Konkurs był w dwóch kategoriach. Pierwszy to najlepszy produkt żywieniowy regionalny i tradycyjny, drugi najlepsze danie i potrawa regionalna i tradycyjna. Konkurs w tym roku był podzielony na dwie grupy, aby dostosować się do obostrzeń pandemii. Produkty wystawiane były w dużym namiocie, natomiast dania w budynku głównym. W imprezie Produktów Tradycyjnych brały udział członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z województwa Śląskiego, producenci Gospodarstw agroturystycznych, wystawcy gastronomiczni. Koło Gospodyń Wiejskich „Strażniczki Tradycji” z Pisarzowic uczestniczyły po raz trzeci we wspaniałym Konkursie bogatym w bogactwo i różnorodność kuchni regionalnych. Wystawiały m.innymi; napój ziołowy zrobiony z kwiatów czarnego bzu, mięty pieprzowej i mniszka lekarskiego, miodek z mniszka lekarskiego „Mniszkulka”,placek rabarbarowy i wieprzowina w jałowcu i czosnku niedźwiedzim. Wieprzowina w jałowcu i czosnku niedźwiedzim  otrzymała wyróżnienie w kategorii produkt i przetwory pochodzenia zwierzęcego. Jarmarkowi w Parku Chorzowskim towarzyszyły wspaniałe imprezy towarzyszące. Można było uczestniczyć w warsztatach prowadzonych przez Michała Bałazy-kucharza, ambasadora Kulinarnego Polski, juror  Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Można było brać udział w wyrabianiu pierogów i podpłomyków, a także warzenia różnych gatunków piwa i prezentacji leśnej bimbrowni. Na scenie wystąpiły zespoły folklorystyczne i muzyczne. Wystąpiła zaprzyjaźniona z ZR”Pisarzowianki”,Kapela z Naszego Miasteczka z Leszczyn Czerwionki. Organizatorem centralnym Konkursu odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków poszczególnych Województw jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i Ośrodkami Doradztwa Rolniczego. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego. Powołane są dwie komisje konkursowe pracujące  na szczeblach regionalnych; jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym produktem żywnościowym, druga zajmuje się daniami i potrawami regionalnymi. Ponadto powołana jest Kapituła Krajowa, która przyznaje statuetki „PERŁA” produktom i daniom wybranym spośród nominowanych w czasie finałów na szczeblu regionalnym z 16-tu województw, które razem z nagrodą „Klucz do Polskiej Spiżarni”, będą wręczane na Wielkim Finale Konkursu w Poznaniu.   CDN fotografii nastąpi     Czytaj dalej

Fundusze naprawcze powinny być skierowane na obszary wiejskie

Fundusze naprawcze powinny być w możliwie największej części skierowane na obszary wiejskie m.in. na cel odbudowy przetwórstwa lokalnego – podkreślił w czwartek na debacie z członkami Komitetu Regionów, komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski. Chodzi o środki z funduszu odbudowy po koronakryzysie. "Fundusze naprawcze, bardzo ważne, ogromne fundusze, które Unia Europejska przewiduje, powinny być też w możliwie największej części skierowane na wieś, na obszary wiejskie, m.in. na cel odbudowy przetwórstwa lokalnego, lokalnego przemysłu, który jest odbiorcą produktów rolniczych" – podkreślił Wojciechowski. Zdaniem komisarza, jeśli rolnicy będą mieli gdzie sprzedać produkty, jeżeli bardziej się zorientujemy na lokalne rynki, będziemy premiować rolników, którzy dostarczają towary do lokalnych przetwórni, a z tych lokalnych przetwórni świeża żywność będzie dostarczana na lokalne rynki, to "możemy osiągnąć wiele dobrego". "To jest priorytetem KE i wierzę głęboko, że to się przyczyni do rozwoju obszarów wiejskich" – zaznaczył Wojciechowski. Podczas debaty z samorządowcami dużo uwagi poświęcono digitalizacji na obszarach wiejskich. Wojciechowski deklarował, że to jest jeden z priorytetów unijnej polityki i UE chce osiągnąć tu "bardzo duży postęp". "Nie będzie innowacji w rolnictwie, na obszarach wiejskich, jeżeli tej sprawy nie poprawimy. To jest zawarte w rekomendacjach do państw członkowskich, związanych z ich planami strategicznymi, dotyczącymi rozwoju obszarów wiejskich" – wyjaśnił. Zwrócił uwagę na potrzebę synergii między różnymi politykami, co również się przewijało w wypowiedziach samorządowców. Podkreślił, że Wspólna Polityka Rolna nie jest jedyną polityką adresowaną do obszarów wiejskich. "Przypomnę tylko art. 174 Traktatu, który definiuje cele polityki spójności. Tam obszary wiejskie wymienione są na pierwszym miejscu, obok obszarów poprzemysłowych i obok obszarów o niekorzystnych warunkach geograficznych, czy przyrodniczych. Obszary wiejskie powinny być traktowane ze szczególną uwagą, tak mówi Traktat" – mówił komisarz. Zdaniem Wojciechowskiego w praktyce bywa z tym różnie i możemy zaobserwować tendencję do "pozostawiania wszystkiego" wspólnej polityce rolnej, w związku z tym z WPR czasami są finansowane wydatki, które "właściwe są zaprzeczeniem rolnictwa". "Jeśli się np. wspiera rolników, którzy przestają być rolnikami i podejmują inną działalność, to oni bardzo często potrzebują wsparcia, ale nie powinno być to wsparcie ze środków rolniczych, tylko właśnie z (Europejskiego) Funduszu Społecznego, ze środków polityki spójności" – ocenił. Podkreślił, że chce bardzo mocno "podnosić tę kwestię". "Musimy patrzeć na obszary wiejskie, widząc wszystkie możliwe polityki unijne a nie tylko Wspólną Politykę Rolną. Ona sama nie będzie w stanie sprostać tym wszystkim ogromnym wyznawaniom, które mamy na obszarach wiejskich: wykluczenie komunikacyjne, wykluczenie internetowe, ucieczka młodych ludzi ze wsi. (…) Musi być pełna synergia i użycie wszystkich możliwych środków" – ocenił. Wartość unijnego budżetu UE na lata 2021-2027, w którym zawarte są m.in. środki na Wspólną Politykę Rolną, wyniesie 1,074 bln euro, a funduszu odbudowy - 750 mld euro. Środki z tej drugiej puli mają pomóc w naprawieniu szkód gospodarczych i społecznych, jakie wyrządziła pandemia koronawirusa. kurier.pap.pl Czytaj dalej

Posiedzenie Świętokrzyskiej Izby Rolniczej w Skarżysku-Kamiennej

9 lipca 2021 r. odbyło się, po długiej przerwie związanej z pandemią, Posiedzenie Rady Powiatowej Świętokrzyskiej Izby Rolniczej  Powiatu Skarżyskiego. Posiedzenie otworzył przewodniczący Rady - Szymon Płusa. Na posiedzenie przybyło wielu znakomitych gości. Prezes ŚIR Stanisław Stanik przedstawił informacje z bieżącej działalności Świętokrzyskiej Izby Rolniczej w Kielcach, Pan Krzysztof Bąk przedstawił informacje z działalności Lekarza Powiatowego Weterynarii w Skarżysku- Kamiennej, pokazał mapy zagrożenia ASF oraz przekazał informacje o wypłatach wysokich odszkodowań dla kół łowieckich. Swoje oferty dla rolników przedstawiły przedstawicielki Towarzystwa Ubezpieczeń Wzajemnych oraz Banku Pocztowego. Miłym akcentem były gratulacje i dyplomy od przedstawicielki Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, pani Jolanty Krupy, które otrzymali Szymon Płusa (za kiszony topinambur) i KGW zeprezentowane przez panią Irenę Sykulską (za topinambur w zalewie miodowej) podczas jubileuszowej XX edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Pani Janina Kołek została uhonorowana za wiele lat współpracy z ŚODR. Pragnę bardzo serdecznie podziękować pani dyrektor ŚIR - Agnieszce Łodej  i koleżankom z biura ŚIR w Kielcach. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za obecność! Szymon Płusa Czytaj dalej

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij