Kulinaria

bułeczki śniadaniowe
Bułki pszenne z makiem i sezamem ...
3,5-4 szklanki mąki pszennej,szklanka ciepłej wody,1,5 łyżeczki soli,1 łyżeczka cukru,3 łyżki oleju,1 jajko,3 dag świeżych drożdży lub paczka suszonych,dodatkowo 2 łyżki mleka,sezam,mak.
Mąkę,sól,cukier dać do miski wymieszać ,dodać olej,jajko,wodę ,na końcu dodać pokruszone drożdże ,dokładnie wyrobić ciasto ,aby odchodziło od ręki . W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki lub dolać ciepłej wody,odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie po 30-40 minutach ,jeszcze raz ugnieść lekko ciasto ,podzielić na części i formować podłużne bułeczki ,układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut ,gdy podrosną wzdłuż przekroić nożem ,posmarować mlekiem i posypać sezamem i makiem,piec w 200 stopniach przez 20-25 minut. Studzić na kratce.
Wyszło 9 dużych bułek.
Agata D. z Koło Gospodyń Wiejskich w Żerechowie