Aktualności

1 4
Kłosuj Komentuj Ulubione

Bo najważniejszy jest chleb…

W Gminie Buczek (powiat łaski, woj. łódzkie) chleb jest produktem tradycyjnym i lokalnym. Przechodzi przez jedne wyjątkowe ręce, jest mieszany z rozczynem, z ziarnami, z żurawiną lub śliwą i ma w sobie wiele serca pani Grażyny Gawrońskiej.

Jak byłam małą dziewczynką, moja mama często piekła chleb. W domu był piec na drewno, z którego wychodziły takie okrągłe duże bochenki - opowiada pani Grażyna. - I czułam ten zapach…, słyszałam odgłosy krojenia i łamania chleba, a do dziś pamiętam smak kromki z masłem. A potem, wiele łat później, poczułam, że tęsknię za tym chlebem i wtedy zaczęło się…

Pani Grażyna to bardzo pracowita buczkowska gospodyni, która oprócz pieczenia chleba, pracuje również też zawodowo.
- Kiedy pracowałam w szpitalu w Łasku, miałam koleżankę Danusię, pielęgniarkę, niestety już nie żyje – opowiada nasz bohaterka. - To właśnie ona przyniosła kiedyś chleb, który sama upiekła. Spróbowałam i poprosiłam Danusię o przepis oraz zakwas. Jakiś czas później na oddziale zorganizowana była Wigilia, na którą zaniosłam mój własny chleb. Pan ordynator powiedział, że jest przepyszny i że on by „właśnie takiego chleba wciąż jadł”. I tak się zaczęło. Od tej pory, od 10 lat piekę chleb i mam każdego dnia ten ukochany zapach, odgłos krojenia i łamania chleba, i smak kromki z masłem…



I wtedy chleb tak pięknie rośnie…
- Nie było takiej sytuacji, żeby chleb się nie udał. Jeśli piekę w nocy, to czasami mi się przypali, kiedy zasnę - śmieje się. - Ale nigdy nie ma żadnego zakalca, nigdy w życiu! Chodzi o to, aby mieć bardzo dobry zakwas. Kiedyś ktoś chciał, to dałam zakwas. Niestety, jedni mówili, że się nie opłaci, bo to za duże koszty jak dla siebie, a drudzy znowu, że im nie wyszedł. Ale jak to nie wyszedł? Mi zawsze wychodzi, a tobie nie?

Pani Grażyna swojego zakwasu nigdy wcześniej sama nie przygotowywała. Zakwas dostała od koleżanki Danusi i wciąż używa tego zakwasowego sposobu. Wyrabia z zakwasem ciasto i z tego wyrobionego ciasta odkłada kawałek na kolejny zakwas - na kolejne pieczenie.

- Rośnie mi ten rozczyn w pojemniku około 5 godzin i później można przetrzymywać go do 10 dni w lodówce. A potem znowu chleb…

Piekę różne chleby. Białe, żytnio-razowe, pszenno-żytnie, żytnie. Chleby są z żurawiną, z śliwką, z ziarenkami: sezamem, słonecznikiem, siemieniem, płatkami owsianymi i czarnuszką. Kiedy piekę chleb, to wkładam do chleba wszystko to, co znajomi lubią. Mąkę kupuję w młynie. Mąka razowa, mąka pszenna i mąka żytnia, to jest właśnie ten ciemny chlebek z ziarenkami. Mąka żytnia to jest typ 580, a na ten ciemny chleb pszenna to typ 750. Na biały mam specjalną mąkę żytnią 500, a pszenna też mam typ 500. Ona jest jaśniejsza od tej 750, wtedy chleby nie są takie ciemne. Ważny jest rodzaj mąki i oznaczenia.

Najlepszy chleb z żurawiną…

Pani Grażyna najbardziej lubi biały chleb, bo jest on „do wszystkiego”. Pyszny jest też z ziarenkami i chyba to właśnie ten chleb jest najbardziej popularny wśród jej znajomych. Jest jeszcze chleb z żurawiną, na słodko, wystarczy do niego tylko masełko. Każdy chleb ma inny smak i każdy wybiera sobie taki chleb, jaki lubi.

 

- Pojechaliśmy kiedyś na wycieczkę z naszą sołtysową. Upiekłam mnóstwo chlebów, by było co jeść. Ten z żurawiną jedliśmy ze smalcem i ogórkiem, i był to najpyszniejszy zestaw! Wszyscy myśleli, że nie pasuje żurawinowy ze smalcem i z ogórkiem, ale wszystkim ogromnie smakował - śmieje się pani Grażyna.

Chleb to jednak ważna sprawa, daje nam tyle walorów smakowych. Nawet ten sklepowy chleb jest ważny. Kiedy mama cały czas piekła swoje chleby, to mała Grażynka była spragniona chleba ze sklepu. Ale potem, po wielu latach, wróciła do maminego wypieku, różnych rozmiarów.

- Jest chleb duży, średni, mały i mam takie malutkie foremeczki. Chleb średni ma 35 cm, a większy 40 cm. Wszystkie piekę w piecu na prąd, w kuchni gazowej. Niestety nie mam takiego pieca jak moja mama. Jeszcze zapomniałam powiedzieć o wodzie do chleba. Trzeba mieć wodę gazowaną. Dodajemy wodę przegotowaną, pół na pół z wodą gazowaną.

Chleb wymaga uwagi i troski…

Pani Grażyna uważa, że chleb trzeba robić z uwagą i troską. Chleb musi być pyszny. Niestety, czasami chleb nie jest dobry, bo jest robiony na ilość, a nie na jakość.

- Nie, u mnie tak nie ma. Trzeba robić tak, jak było na początku, żeby nikt nie powiedział, że chleb jest gorszy, że jest czegoś mniej. Ja zawsze tyle produktów wkładam do chleba, ile powinno być, czyli bardzo dużo. Żurawiny, w chlebie kupionym w sklepie, jest bardzo mało, a ja staram się, żeby było jej bardzo dużo. Mój chleb jest zawsze taki, jaki powinien być.

Trzeba o niego dbać, by smakował. Pani Grażyna jest wciąż niewyspana, bo chleb piecze w nocy. W dzień pracuje zawodowo, a w nocy piecze dla znajomych. Z reguły wstaje o 2 – 3 godzinie i do rana, tak co pół godziny, budzi się i dogląda chleba. W pieczeniu pomaga pani Grażynie mąż Jerzy.

- Jerzy przywozi mi z lokalnego targu śliwkę, żurawinę, mąkę, papier i wszystkie ziarenka. To dla nas z mężem ogromne zadanie. Jeśli nie piekę 2-3 dni to czegoś mi brakuje. Zdarza się, że ktoś zadzwoni o 22 godz., że potrzebuje na następny dzień chleb, więc idę i robię, aby komuś rano dać świeżutki chlebek- śmieje się pani Grażyna.

Chleb od serca…

- Proszę pamiętać, że jeśli ktoś chce robić biały chleb to powinien go dwa razy przerabiać. Do białego dodaję też biały barszcz. Ale podam przepis na ten ciemny chleb z ziarnami, na 2 bochenki. Tam wszystkie składniki się miesza, wsypuje ziarna, dolewa wody. Nie trzeba, nawet za długo mieszać. Chleb musi postać około 6 godzin do pełnych foremeczek 10 x 40cm. Wstawia się go do pieca na 1,5 godziny. Mam podział w piecu na górę i dół, i przekładam by góra nie była spalona i dół był dopieczony. Oto przepis…

3 szklanki mąki pszennej,

1 szklanka mąki żytniej,

po ¾ szklanki słonecznika, siemienia, płatków owsianych, sezamu oraz mąki razowo-żytniej,

3-4 łyżki rozczynu

około 1 l wody (ma być ciepła) - część wody gotowanej i część gazowanej, 3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru.

Z wszystkich składników należy zarobić ciasto (wyrabiać około 5 minut). Po wyrobieniu włożyć do foremki, zostawić do wyrośnięcia 5-6 godz. Piec na termoobiegu, w temperaturze 180 stopni, przez około 1,5 godziny. Życzę udanych wypieków, a potem smacznego!

Wspaniała pasja pani Grażyny, ma też trochę inny wymiar. Dawać komuś gorący chleb, który sama zrobiła, własnoręcznie, i z ogromnym sercem. Pani Grażyna żyje swoją pasją i uwielbia robić chleb dla innych ludzi.

- Chleb to moje życie. Zaczęło się od mamy, potem Danusia mi przypomniała i tak powstał mój chleb. Bo chleb jest dla mnie najważniejszy, nie umiem komuś odmówić chleba. Dopóki mam siłę i zdrowie, to piekę ten chleb.

Sylwia Skulimowska

Agnieszka N.

Barbara S.

Zapach, chrupiąca skórka, a najlepsza piętka :)

0

28 cze 2021, 09:21:36

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Szczepić, nie szczepić...?

Niemal codziennie pojawiają się na internetowych portalach i forach komentarze czytelników pełne obaw i pytań dotyczących szczepień przeciwko COVID 19. Wielu z nas, którzy jeszcze nie zdecydowali się na sczepienie jest po prostu przerażonych ewentualnymi powikłaniami i reakcjami organizmu. Do rzadkości nie należą również sytuacja, gdy już zaszczepiona osoba jeszcze przez wiele dni a czasem tygodni obserwuje swoje ciało doszukując się reakcji, które mogłyby przypisać ewentualnym reakcjom poszczepiennym. Każdy ból głowy, mięśni, podwyższoną temperaturę czy kołatanie serca uznają za sygnał niebezpiecznych powikłań. Niestety w większości przypadków przyczyną takich sytuacji jest natłok, nie do końca rzetelnych informacji, komentarzy i powtarzanych historii. Z wielu źródeł docierają do nas informacje związane z niebezpieczeństwem, jakie ma wywołać szczepienie. Ich autorami bardzo często są osoby związane z ruchami antyszczepionkowymi, które świadomie koloryzują wszelkiego rodzaju negatywne relacje. Również w mediach można zauważyć taką tendencję i pogoń za sensacją. A my przestajemy myśleć trzeźwo. Podważamy celowość i rzetelność licznych badań i statystyk zapewniających, że korzyści płynące ze szczepienia znacznie przewyższają ewentualne wystąpienie skutków uboczne. Strach ma wielkie oczy. Typowe reakcje poszczepienne mijają w ciągu doby lub dwóch i są niegroźne dla naszych organizmów. Drodzy czytelnicy w razie pytań konsultujcie się z lekarzami, nie polegajcie na dziwnych opiniach i strachu, zdrowie jest najważniejsze! Czytaj dalej

Zadbaj o bezpieczeństwo!

Wakacje na wsi to sposób na letni odpoczynek dla wielu dzieci i to nie tyko tych, które mieszkają w małych miejscowościach. Co roku na wieś przyjeżdżają młodzi ludzi, żeby spędzić kilka tygodniu u babci i dziadka, cioci czy dalszej rodziny. A lato to pora intensywnej pracy dla rolników. Wiele dzieci pomaga też swoim rodzicom w polowych pracach, często nie zdając sobie sprawy z licznych zagrożeń, które niosą ze sobą takie zajęcia. Jak sprawić, żeby wakacje na wsi były bezpieczne? I tutaj zaczyna się rola opiekunów, którzy są odpowiedzialni za zapewnienie najmłodszym bezpieczeństwa. To dorośli muszą wykazać się czujnością i przewidzieć konsekwencje udziału dzieci w polowych pracach. Niestety co roku zdarza się sporo wypadków z udziałem dzieci, zwłaszcza w okresie żniw! Wielu z najmłodszych ginie lub zostaje trwale okaleczonych. Najczęstsze wypadki to – upadki, uderzenia, pogryzienie i przygniecenie przez zwierzęta, pochwycenie lub uderzenie przez ruchome części maszyn. Aby uniknąć tragicznych w sutkach zdarzeń należy przede wszystkim porozmawiać z dziećmi i uświadomić im obecność zagrożeń związanych z pracą w gospodarstwie. Ważne jest również wyznaczenie dla dzieci miejsca zabaw z dala od budynków gospodarczych oraz tras pędzenia zwierząt lub przejazdu maszyn. Zagrożeniem dla najmłodszych są również różnego rodzaju zagłębienia, wykopy, zbiorniki na gnojowicę i szamba. Bezwzględnie trzeba je zabezpieczyć. Od miejsc, gdzie bawią się dzieci należy trzymać z daleka ostre narzędzia, widły, noże, kosy, siekiery. Dzieci miewają też szalone pomysły dlatego warto być przezornym i pomyśleć o zabezpieczeniu i dobrym oświetleniu schodów, wejść na poddasza i strychy. Niajmłodsi pod żadnym pozorem nie mogą osługiwać kombajnów oraz ciagników, ani przebywać na pomostach siewników, kombajnów oraz sadzarek podczas pracy tych maszyn. Dorośli natomiast muszę bezwzględnie pamiętać o sprawdzaniu, czy nie ma dzieci w sąsiedztwie uruchamianych maszyn. Kolejnym zagrożeniem w gospodarstwach są chemikalia. Środki ochrony roślin, zaprawy do nasion, oleje, smary czy konserwanty powinny być zabezpieczone przed kontaktem z dziećmi. Zagrożeń w gospodarstwach jest mnóstwo, dlatego bądźmy ostrożni, przewidujmy i reagujmy najszybciej jak to możliwe.   Czytaj dalej

Cudowni ludzie z Koła Gospodyń Wiejskich w Skarżysku - Kościelnym zaprosili na piknik do świetlicy pod lasem kolonistów ze szkoły językowej.

Kochani jak pewnie wiecie, nasze koło tym się chlubi, że z innymi dobrem dzielić się lubi. W minioną środę mieliśmy okazje, podzielić się naszą świetlicą pod lasem z uczestnikami koloni, które zorganizowała szkoła językowa Global Skarżysko Chłopcy mieli obawy czy nasz traktor da radę pociągnąć sanie. Dziewczynki z niecierpliwością wyczekiwały momentu, jak to będzie, .... gdy telefony przestaną łapać WI -Fi. Na uczestników pikniku czekała moc atrakcji między innymi: - sprytny Szymon rozpalił ognisko i odgrywał rolę wodzireja pikniku, - sympatyczna Basia uczyła dzieci jak zrobić przepyszną lemoniadę, - odpowiedzialna Irenka wraz z kolegą Wojtkiem pilnowali, by podczas turnieju z okazji Mistrzostw EURO 2020 piłka zawsze wpadała do bramki, - uzdolniona Kasia robiła dzieciom tatuaże i zaplatała kolorowe warkoczyki, - nad bezpieczeństwem imprezy czuwała bystra policjantka Ania. Której też udało się strzelić gola i dostać pamiątkowy dyplom. Podczas pikniku połączyliśmy przyjemne z pożytecznym, i odbyło się szkolenie z zasad bezpieczeństwa dla dzieci i dla seniorów. Na zakończenie każdy uczestnik pikniku otrzymał pamiątkowy dyplom oraz drobne upominki od KGW Skarżysko Kościelne i zespół pieśni Romano i Policja Skarżysko-Kamienna Dziękujemy za odwiedziny, mamy nadzieje, że dzieci będą mile wspominać wspólnie spędzony czas, filmiki z pikniku jak zwykle wkleimy w komentarzach by nas facebook nie przyblokował, pozdrawiamy KGW Skarżysko Kościelne )   Czytaj dalej

Wakacje w pełni

Wakacje to czas beztroski, zabawy i upragnionych atrakcji, na które dzieci czekają cały rok. Pamiętajmy, że dla rodziców to wyzwanie, aby nie tylko sprawiać najmłodszym radość, lecz przede wszystkim zapewnić im bezpieczny wypoczynek! Lato to doskonały czas, aby nieco urozmaicić dzieciom czas wolny. Poprzedni rok szkolny, to godziny spędzone przed komputerem podczas nauczania zdalnego. Teraz w końcu mogą w pełni korzystać ze słońca i uroków wiejskiego życia. Ważne, aby rodzic w pełni zaangażował się do wspólnego spędzenia czasu. Nie można pozostawiać dziecka samemu sobie! Istnieją niezauważalne na pierwszy rzut oka zagrożenia. Dziura w siatce, niewielki staw, pracujący kombajn  – każda z sytuacji może stać się powodem poważnych wypadków. Oprócz tego pamiętajmy również o bardziej przyziemnych problemach, które łatwo przeoczyć. Skórę małego dziecka zawsze należy chronić kremem z wysokim filtrem UV nawet wtedy, gdy dziecko nie będzie bezpośrednio narażone na działanie promieni słonecznych. Powszechnie wiadomo również, że podczas upałów każdy męczy się i poci intensywniej niż zazwyczaj. Z tego powodu konieczna jest częstsza kąpiel i nawadnianie. Pamiętajmy, aby dziecko zawsze miało dostęp do wody pitnej. Dzieci często sięgają po słodzone napoje i soki – pamiętajmy o tym, że to niepotrzebne cukry! Dziecku w zupełności wystarczy woda, dbajmy przy okazji o zdrowe nawyki w odżywianiu. Drodzy Czytelnicy, życzymy Wam i Waszym dzieciom, wnukom, bratankom i siostrzeńcom, wspaniałych i bezpiecznych wakacji! Czytaj dalej

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij