Aktualności
Magiczny chwast
Dla wielu ogrodników skrzyp polny to przede wszystkim powszechnie występujący i trudny do zwalczenia chwast . Ale to, co jedni przeklinają i zwalczają, dla innych jest błogosławieństwem. Pędy skrzypu są bowiem cennym surowcem zielarskim. Skrzyp ma też zastosowanie w ogrodnictwie ekologicznym, gdyż możemy przygotowywać z niego preparaty do zwalczania chorób i szkodników roślin.
Skrzyp polny - właściwości, działanie lecznicze
Skrzyp polny jest rośliną wieloletnią, dorastającą do 40 cm wysokości. Wytwarza dwa rodzaje pędów - pędy zarodnionośne i pędy płonne. Umiejętność ich odróżnienia jest bardzo ważna, gdyż surowcem zielarskim są jedynie pędy płonne.
Pędy zarodnionośne skrzypu polnego są soczyste, wzniesione i nierozgałęzione, o zabarwieniu jasnobrunatnym lub czerwonawym. Na szczycie każdego takiego pędu znajduje się jeden brunatny, tępo zakończony kłos zarodnionośny o długości 1,5-3 cm. Wiosną, od marca do maja, w kłosach wytwarzają się zarodniki, a po ich dojrzeniu kłosy te obumierają.
Pędy płonne skrzypu polnego są zaś zielone i okółkowo rozgałęzione, szorstkie i żeberkowane, pokryte liśćmi, nie ma na nich zaś kłosów zarodnionośnych. Przypominają swoim kształtem gęsto rozgałęzione choinki. Rozwijają się pod koniec wiosny, po zaschnięciu pędów zarodnionośnych, i pozostają na roślinie aż do jesieni.
Pędy płonne skrzypu polnego można zbierać przez całe lato ale najcenniejsze jako surowiec zielarski są te, zebrane od połowy lipca do końca sierpnia. Wówczas bowiem występuje w nich największe stężenie kwasu krzemowego, odpowiedzialnego za lecznicze właściwości skrzypu polnego. Warto wiedzieć także, że dzięki wysokiej zawartości krzemionki pędy skrzypu przy rozcieraniu charakterystycznie skrzypią i od tego dźwięku wywodzi się nazwa tej rośliny. Pędy płonne skrzypu ścina się bez dolnej części brunatnej, na wysokości 10-15 cm. Zebrane pędy należy suszyć pod przykryciem, tak aby nie straciły zielonej barwy.
Uwaga! Zbierając skrzyp polny, nie pomyl go ze skrzypem błotnym, który jest trujący. Skrzyp błotny wytwarza pędy płonne z umieszczonymi na ich szczycie pędami zarodnionośnymi.
Ziele skrzypu polnego zawiera wiele soli mineralnych, w tym cenną krzemionkę, kwasy organiczne, flawonoidy, karotenoidy, saponiny, fitosterole i witaminę B1. Tym właśnie substancjom zawdzięczamy zdrowotne właściwości skrzypu, który jest wykorzystywany w leczeniu chorób układu moczowego (krzemionka zawarta w skrzypie zapobiega powstawaniu kamieni w układzie moczowym) i miażdżycy. Wykorzystuje się również moczopędne i przeciwzapalne właściwości skrzypu polnego. Ziele skrzypu bywa wykorzystywane do kąpieli przy bólach korzonkowych i reumatycznych. Napar ze skrzypu polnego stosuje się do mycia skóry zmęczonej, starzejącej się i trudnej w pielęgnacji, ma on właściwości ujędrniające skórę. Wywar ze skrzypu służy zaś do przygotowywania płukanek do włosów. żródło: PoradnikOgrodniczy.pl
Redakcja mojeKGW ..