Kulinaria

Barszcz czerwony z uszkami
SKŁADNIKI:
Barszcz czerwony:
1 kg buraków
warzywa (pietruszkę, marchew, seler,por)
listek laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka grzybów suszonych
2 ząbki czosnku
½ filiżanki soku z cytryny
1 łyżka miodu
sól, pieprz
Farsz do uszek:
10 dag suszonych grzybów
3 cebule
5 łyżek oleju
sól, pieprz
Ciasto na uszka:
50 dag mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki oliwy
1 szklanka ciepłej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Buraki umyć, obrać ze skóry pokroić w plastry, włożyć do dużego garnka. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić, włożyć do buraków, dodać pozostałe składniki zalać wodą i gotować na dużym ogniu. Następnie ognień zmniejszyć i gotować 1,5 godziny. Przecedzić zupę dodać sok z cytryny, miód, czosnek, sól i piperz.
Suszone grzyby zalć zimną wodą i zostawić na noc. Następnie gotować około 1 godziny, odcedzić i ostudzić. Cebulę zeszklić na oleju i zmielić razem z grzybami, przyprawić solą i pieprzem.
Do przesianej mąki dodać jajko, oliwę i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm i wycinać krążki. Na każdy krążek kłaść łyżeczkę nadzienia, sklejać uszka i gotować 2 min.
SMACZNEGO!!!
Lucyna B. z Koło Gospodyń Wiejskich Białkowice
Dariusz T. z KGW Wiadrów - Koło Gospodyń Wiejskich w Wiadrowie
Mniam Mniam! Uwielbiam barszcz czerwony z uszkami! ;)
1 gru 2015, 14:09:15
Gall Anonim
Coś mi się wydaje, że właśnie ten barszcz próbowałam podczas "Święta Pieroga" w Srocku. Był pyszny!!!!
22 mar 2016, 13:05:30
Renata K. z Koło Gospodyń Wiejskich Mniszki
Pewnie smakuje wspaniel e bardzo lubię barszcz czerwony najbardziej ukraiński choć to przecie znaczenia nie ma, nie będziemy się klocic liczy się smak....pozdrawiam
30 wrz 2017, 01:27:08