Kulinaria

bagietki z czosnkiem ,chili i natką pietruszki
Bagietki z czosnkiem,chili i natką pietruszki:
Ciasto:
550 g mąki pszennej
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
250 ml ciepłego mleka
50 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Nadzienie:
około 100 g miękkiego masła
4-6 ząbków czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
chili
Ciasto:
Drożdże wymieszać z mąką, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać do nich mokre składniki i wszystko wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, do uzyskania jednolitego, sprężystego i gładkiego ciasta. Uformować w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości (w ciepłe miejsce).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 6 równe części. Z każdej uformować podłużną bagietkę. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odstawić na 20 minut do napuszenia. Następnie ostrym nożem naciąć , robiąc wgłębienia.
Nadzienie: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Za pomocą małej łyżeczki nakładać nadzienie do wgłębień.
Piec w 190 st.C przez około 25 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Podawać jeszcze ciepłe.Smacznego!
Agata D. z Koło Gospodyń Wiejskich w Żerechowie
Gall Anonim
Wygląda wspaniale! Idealne na jesienne wieczory
12 lis 2015, 14:00:26
Agata D. z Koło Gospodyń Wiejskich w Żerechowie
A jaki zapach się roznosi podczas pieczenia :)
12 lis 2015, 22:38:23