Kulinaria

Bądź mądry w kuchni!
Garnek medyński gliniany - skąd nazwa?
Wytwarzany jest w Medyni Głogowskiej, podkarpackiej wiosce, przez miejscowych garncarzy, z miejscowej gliny, według dawnych tradycji, kiedy przed laty miejscowość ta była największym ośrodkiem garncarskim w Polsce. Wypalanie odbywa się w piecu garncarskim, czyli w temp. ok 1000 stopni, bez dostępu tlenu. Stąd specyficzny kolor. Technika ta pozwala na zwiększenie szczelności naczynia.
Co można przygotować w garnku medyńskim?
Można w nim piec zarówno mięsa, jak i ryby, warzywa, zapiekanki, także ciasta, tarty, chleb, bułki itd.
Formy jest wiele, z przykryciem i bez, wysokie i niskie. Ponadto, można poruszyć kwestię zamówienia indywidualnego.
Czym się charakteryzuje jego specyficzny wpływ na potrawy?
Z racji materiału, z którego jest wykonany – czyli niezmąconej chemikaliami gliny, potrawy zachowują właściwą wilgoć, która uzyskiwana jest dzięki parze wodnej oddawanej przez ścianki naczyń. Dzięki temu nie ma potrzeby używania takiej ilości tłuszczu, jak w przypadku zwykłych naczyń. Lekkostrawność i mniejsza kaloryczność potraw ma bezpośredni wpływ na jakość naszego samopoczucia. Naturalny tłuszcz wydobywający się z mięsa, czy sok z warzyw, są gwarantem zachowania najwyższych walorów smakowych i odżywczych. Mięsa stają się bardzo kruche i soczyste, co wpływa na zachowanie wartości odżywczych. Ponadto, nawet długie pieczenie dużej sztuki mięsa nie jest pracochłonne, gdyż wystarczy włożyć składniki i praktycznie obiad szykuje się sam – ryzyko przypalenia jest znikome.
Ważne jest także, że takie naczynie utrzymuje ciepło przez wiele godzin, co od razu likwiduje konieczność odgrzewania, odsmażania i okrutnego, zabijającego w jedzeniu dosłownie wszystko używania kuchenki mikrofalowej.
Wyeliminowanie substancji toksycznych, pochodzących z teflonu czy aluminium jest także bezsprzecznym argumentem świadczącym za używaniem w kuchni właśnie glinianego garnka.
- Pamiętać należy jedynie, że garnek trzeba przechowywać na powietrzu – nie wolno zamykać go
w szczelnej szafce, gdyż glina to materiał „żyjący”, przestaje oddawać wilgoć dopiero po wielu latach. - Przy niewłaściwym, gwałtownym używaniu jest naczyniem tłukącym się, ale i to nie defekt.
- Należy pamiętać, że nie lubi „szoku termicznego” i nie należy go np. wkładać do bardzo nagrzanego piekarnika.
- Ewentualne przebarwienia są naturalnym efektem użytkowania.
- Do mycia niekoniecznie używać detergentów, gdyż mogą wniknąć w strukturę naczynia i przewodzić zapachy.
BonAppetitMedynia!
Kazimiera O. z Koło Gospodyń Wiejskich Medynia Głogowska
Maria P. z Koło Gospodyń Wiejskich ,,Milczanki" w Milczy
Dziękujemy za praktyczne rady. Pozdrawiamy.
27 lut 2016, 17:13:39