Kulinaria
BABKA Z KISIELI
SKŁADNIKI:
- 1 kostka margaryny + do wysmarowania formy
- 1 szkl cukru
- 5 jajek
- 1 szkl mąki + do formy
- 1 szkl kisielu cytrynowego bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka starta z 1 cytryny do dekoracji
- 1/2 cytryny 100-150 g cukru pudru
WYKONANIE:
żółtka oddzielić od białek, margarynę utrzeć z 1 szkl cukru, stale miksując dodawać po 1 żółtku, ucierać do białości. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia po czym połączyć z kisielami w proszku, sypkie sładniki dokładamy do masy jajecznej i starannie łączymy, białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dokładamy do ciasta za pomocą drewnianej łyżki, (formę na babke ma być z kominem o śr 22 cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką, ciasto wstawić do piekarnika, który jest nagrzany do temp. 180 stopni piec ok 50 minut, babkę przestudzamy poprzez wyjęcie z formy, z 1/2 soku z cytryny ucieramy dodając cukier puder stopniowo do soku wierzch pospać skurką startą z cytryny.
SMACZNEGO
Agnieszka G. z Kółko Rolnicze w Bielewie