Wiadomości z koła

Pozostałe

Chełmińskie placki kartoflane

Chełmińskie placki kartoflane to regionalna potrawa przygotowywana w okolicach Chełmna. Powiat chełmiński jest to obszar rolniczy i do dnia dzisiejszego w tutejszych gospodarstwach rolnych uprawiane są ziemniaki, które są podstawowym składnikiem tej potrawy. Na obszarze ziemi chełmińskiej zwyczajne placki kartoflane zostały jednak wzbogacone o filet z piersi kurczaka, cebulę,  paprykę, czosnek i lubczyk, a przez to stały się bardziej sycące i tym samym chętniej spożywane przez mężczyzn ciężko pracujących na roli. Z upływem czasu zaczęto dodawać również pomidory i paprykę. Dziś ta potrawa jest chętnie odtwarzana w kuchni niejednej gospodyni w tym regionie. Chełmińskie placki ziemniaczane często nazywamy plackami "na bogato", ponieważ dodatkowymi składnikami które ubogacają  tradycyjne placki ziemniaczane są:  filet z piersi kurczaka, papryka, cebula i przyprawy. Umyte i obrane ziemniaki należy zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcedzić na sicie. Filet z piersi kurczaka należy pokroić w małą kostkę podsmażyć na oleju, pozostawić do ostygnięcia. Cebulę i czosnek obrać pokroić i zeszklić na oleju. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę, roztrzepane jajka, przestudzony filet, cebulę, czosnek i paprykę. Wszystko delikatnie wymieszać. Następnie posiekać natkę pietruszki, lubczyk i wymieszać z masą. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Można dla ostrości dodać papryczkę chili. Placki podajemy z delikatnym sosem czosnkowym. Wykonanym z jogurtu, majonezu, odrobiną czosnku i drobno pokrojonym koperkiem.   Czytaj dalej

1 4

O nas

0 4

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij