Wiadomości z koła

Pozostałe

Wigilijne potrawy

Pierogi z kapustą Składniki ciasta: 80 kg mąki 1,5 szklanki ciepłej wody 1 jajko 3 łyżki oleju sól do smaku Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto na pierogi. Składniki farszu: 1 główka kapusty  grzyby leśne suszone( ilość do smaku) 2 cebule średniej wielkości  2 łyżki smalcu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Poszatkowaną kapustę, grzyby gotujemy. Do wystudzonej kapusty dodajemy pokrojone drobno grzyby oraz uduszoną na tłuszczu cebulkę. Doprawiamy do smaku i robimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Pierogi polewamy tłuszczem według uznania i smaku. Danie według przepisu Barbary Adamarek. Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami Składniki farszu: 2 szklanki kaszy grycznej  4 szklanki wody  0,5 kg grzybów suszonych   kapusta świeża  cebula  olej  sól, pieprz do smaku  Wykonanie: Kapustę sparzyć i oddzielić liście. Kaszę ugotować w wodzie, grzyby sparzyć, cebulę pokroić na drobną kostkę i smażyć na oleju razem z grzybami. Doprawić. Farsz zawijać w liście i układać w rondlu na dno i górę połozyć iście kapusty. Zapiec. Danie według przepisu Renaty Kity. Zupa grochowa Składniki: 1 litr świeżego grochu  3 litry wywaru warzywnego, z marchewką Wykonanie: Ugotować wywar z fasolą, do miękkości grochu. Zupę zagęszczamy zasmażką na maśle (1 łyżka mąki, 1 łyżka masła przyrumienić). Rozpuścić w zupie i razem zagotować, doprawić według uznania. Danie według przepisu Renaty Kity. Barszcz czerwony na zakwasie z uszkami Składniki barszczu: 1 kg buraków 5 ząbków czosnku,  kromka chleba na zakwasie  włoszczyzna  ziele angielskie, liść laurowy do smaku  Składniki na uszka: ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko  pół szklanki ciepłej wody sól farsz: 30 g grzybów suszonych 2 cebule 1 łyżka oleju sól ,pieprz do smaku  Wykonanie barszczu: Buraki obieramy i kroimy na cienkie plastry lub kawałki. Układamy w duzym słoju i dodajemy obrany czosnek. Zalewamy letnią, przegotowaną wodą, a na wierzch kładziemy kromkę chleba. Przykrywamy ścierką. Odstawiamy słój w ciemne miejsce i czekamy siedem dni, aż zrobi sie zakwas. Do garnka wkładamy włoszczyznę, gotujemy i po pewnym czasie wrzucamy dwa pokrojone na ćwiartki buraki oraz liść i ziele. Po powstaniu pachnącej esencji wyciągamy włoszczyznę, wlewamy kwas buraczany. Wykonanie Uszka: Farsz: Grzybki namoczyć w wodzie na noc. Ugotować w tej samej wodzie,w której się moczyły. Odcedzić i wystudzić. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Grzybki wymieszać z cebulką. Doprawić. Gdy wystygnie to zmiksować całość blenderem. Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części. Rozwałkować na czworokąt. Wycinać małe kwadraciki ok.3-4 cm. Na każdy kwadracik nałożyć farsz i zlepić na trójkąt. Zawinąć na palec i zlepić rogi. Danie według przepisu Zofii Uliasz Zupa grzybowa z kaszą gryczną Składniki: 1 itr wywaru z rosołu garść suszonych grzybów 1-2 cebule 1-2 marchewki 1 korzeń pietruszki seler kasza gryczana (po garści na osobę) masło sól, pieprz do smaku Wykonanie: Suszone grzyby pokruszyć, namoczyć i ugotować. Cebule drobno posiekać i podsmażyć na maśle na złoto. Dodać warzywa pokrojone w drobną kostkę. Razem poddusić i dorzucić do wywaru z gzybów.Dodać wywar z rosołu. Do gotującej się zupy wsypać kaszę gryczaną. Zagotować, doprawić solą i pieprzem.  Danie według przepisu Urszuli Gładysz. Pieczona Dorada Składniki: 2 świeże dorady pęczek natki pietruszki pół limonki 1 ząbek czosnku sól (najlepiej morska) grubo mielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Ryby oczyszczamy, myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie skrapiamy je sokiem z limonki, solimy solą morska lub zwykłą i pieprzymy. Do środka wkładany sporą ilośc pietruszki, posiekany czosnek i plasterek limonki. Delikatnie polewamy oliwą z oliwek. Rybę ułożyć na ruszcie i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 25 minut. Danie według przepisu Urszuli Gładysz.   Czytaj dalej

1 2

O nas

1 4

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Aktualnie trwa modernizacja sklepu.
Zapraszamy już wkrótce!

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij