Wiadomości z koła

Wypieki i desery

Kubusiowe marzenie

Składniki: Biszkopt: 7 jaj pół szklanki cukru 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia ocet Masa kubusiowa: 1 kubuś pomarańczowy 2 budynie śmietankowe Masa kremowa: 0,5 l śmietany 30% 2 śmietan-fixy 2 galaretki agrestowe Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe paczka dużych delicji   Przygotowanie: 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną, gładką masę. Do ubitych białek dodajemy cukier. 2. W międzyczasie roztrzepujemy żółtka, dodajemy do nich proszek do pieczenia i odrobinę octu. 3. Do białek ubitych z cukrem dodajemy partiami żółtko, mieszając łyżką. Najlepiej mieszać okrężnymi ruchami, z dołu do góry, aby do ciasta dostawało się powietrze, które spulchni biszkopt. 4. Dodajemy przesianą mąkę i dalej mieszamy jak w poprzednim punkcie. 5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 oC. Pieczemy przez około 30 minut. 6. Rozpuszamy budynie w połowie szklanki kubusia, resztę wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. 7. Rozpuszczony budyń wlewamy do gotującego się kubusia i miesamy, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do wystygnięcia. 8. Kubusiową masę wylewamy na ciasto. Układamy na niej delicje. 9. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Zostawiamy aż do uzyskania konsystencji półpłynnej, lekko zsiadłej galaretki. 10. Śmietanę ubijamy przez kilka minut na najwyższych obrotach. Dodajemy fix i cukier. 12. Powoli wlewany galaretkę i ubijamy. 13. Śmietanę wylewamy na ciasto. 14. Galaretki rozpuszczamy według zaleceń na opakowaniu. Studzimy, do uzyskania półpłynnej konsystencji. 15. Galaretkę wylewamy na ciasto i wstawiamy całość do lodówki.                                     Czytaj dalej

1 2

Wypieki i desery

Szarlotka po królewsku

Składniki: Biszkopt: 7 jaj pół szklanki cukru 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia ocet Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe odrobina wody Masa kremowa: 0,5 l śmietany 30% 2 śmietan-fixy cukier wanilionowy 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody   Przygotowanie: 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną, gładką masę. Do ubitych białek dodajemy cukier. 2. W międzyczasie roztrzepujemy żółtka, dodajemy do nich proszek do pieczenia i odrobinę octu. 3. Do białek ubitych z cukrem dodajemy partiami żółtko, mieszając łyżką. Najlepiej mieszać okrężnymi ruchami, z dołu do góry, aby do ciasta dostawało się powietrze, które spulchni biszkopt. 4. Dodajemy przesianą mąkę i dalej mieszamy jak w poprzednim punkcie. 5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 oC. Pieczemy przez około 30 minut. 6. Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę. 7. Dusimy w garnku, z odrobiną wody, dopóki nie zmiękną. 8. Gdy jabłka będą już miękkie, a większość wody wyparuje, dodajemy galaretki i mieszamy. Zostawiamy na kilkanaście minut do wystygnięcia. 9. Jabłka wylewamy na zimny biszkopt. 10. Żelatynę rozcieńczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. 11. Śmietanę ubijamy przez kilka minut na najwyższych obrotach. Dodajemy fix i cukier wanilinowy. 12. Powoli wlewany letnią żelatynę i ubijamy. 13. Śmietanę wylewamy na ciasto i całość wstawiamy do lodówki.                         Czytaj dalej

0 2

O nas

0 2

Rękodzieło

0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Aktualnie trwa modernizacja sklepu.
Zapraszamy już wkrótce!

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij