Wiadomości z koła

Wypieki i desery

Kubusiowe marzenie

Składniki: Biszkopt: 7 jaj pół szklanki cukru 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia ocet Masa kubusiowa: 1 kubuś pomarańczowy 2 budynie śmietankowe Masa kremowa: 0,5 l śmietany 30% 2 śmietan-fixy 2 galaretki agrestowe Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe paczka dużych delicji   Przygotowanie: 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną, gładką masę. Do ubitych białek dodajemy cukier. 2. W międzyczasie roztrzepujemy żółtka, dodajemy do nich proszek do pieczenia i odrobinę octu. 3. Do białek ubitych z cukrem dodajemy partiami żółtko, mieszając łyżką. Najlepiej mieszać okrężnymi ruchami, z dołu do góry, aby do ciasta dostawało się powietrze, które spulchni biszkopt. 4. Dodajemy przesianą mąkę i dalej mieszamy jak w poprzednim punkcie. 5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 oC. Pieczemy przez około 30 minut. 6. Rozpuszamy budynie w połowie szklanki kubusia, resztę wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. 7. Rozpuszczony budyń wlewamy do gotującego się kubusia i miesamy, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do wystygnięcia. 8. Kubusiową masę wylewamy na ciasto. Układamy na niej delicje. 9. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Zostawiamy aż do uzyskania konsystencji półpłynnej, lekko zsiadłej galaretki. 10. Śmietanę ubijamy przez kilka minut na najwyższych obrotach. Dodajemy fix i cukier. 12. Powoli wlewany galaretkę i ubijamy. 13. Śmietanę wylewamy na ciasto. 14. Galaretki rozpuszczamy według zaleceń na opakowaniu. Studzimy, do uzyskania półpłynnej konsystencji. 15. Galaretkę wylewamy na ciasto i wstawiamy całość do lodówki.                                     Czytaj dalej

1 2

Wypieki i desery

Szarlotka po królewsku

Składniki: Biszkopt: 7 jaj pół szklanki cukru 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia ocet Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe odrobina wody Masa kremowa: 0,5 l śmietany 30% 2 śmietan-fixy cukier wanilionowy 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody   Przygotowanie: 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną, gładką masę. Do ubitych białek dodajemy cukier. 2. W międzyczasie roztrzepujemy żółtka, dodajemy do nich proszek do pieczenia i odrobinę octu. 3. Do białek ubitych z cukrem dodajemy partiami żółtko, mieszając łyżką. Najlepiej mieszać okrężnymi ruchami, z dołu do góry, aby do ciasta dostawało się powietrze, które spulchni biszkopt. 4. Dodajemy przesianą mąkę i dalej mieszamy jak w poprzednim punkcie. 5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 oC. Pieczemy przez około 30 minut. 6. Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę. 7. Dusimy w garnku, z odrobiną wody, dopóki nie zmiękną. 8. Gdy jabłka będą już miękkie, a większość wody wyparuje, dodajemy galaretki i mieszamy. Zostawiamy na kilkanaście minut do wystygnięcia. 9. Jabłka wylewamy na zimny biszkopt. 10. Żelatynę rozcieńczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. 11. Śmietanę ubijamy przez kilka minut na najwyższych obrotach. Dodajemy fix i cukier wanilinowy. 12. Powoli wlewany letnią żelatynę i ubijamy. 13. Śmietanę wylewamy na ciasto i całość wstawiamy do lodówki.                         Czytaj dalej

0 2

O nas

0 2

Rękodzieło

0 1

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij