Wiadomości z koła

Aktualności ogólnopolskie

SERCEM GOTOWANE

W sobotę tj. 16 lutego 2019 r. w Lubczy znajdującej się na terenie Gminy Ryglice (małopolska) odbyła się po raz piętnasty cykliczna impreza Sercem gotowane, która w tym roku przybrała także wymiar ogólnopolski. Podczas tych uroczystości Pan Marian Kowalewski - Wójt Gminy Somonino wraz z przedstawicielkami Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach, Kapelą z Somonina oraz pracownikami Gminnego Ośrodka Kultury reprezentowali nie tylko gminę Somonino, ale także cały region Pomorza. Nieodzownym elementem było przygotowanie podczas tego wydarzenia potraw regionalnych przygotowanych przez przedstawicieli poszczególnych gmin. W sumie podczas trwania konkursu zaprezentowało się sześć Kół Gospodyń Wiejskich z takich gmin jak: Krasnystaw z województwa lubelskiego, Sejny z województwa podlaskiego, Jodłowa z Podkarpacia, Ryglice (KGW Zalasowa i KGW Lubcza) z Małopolski oraz Somonino (KGW Sławki) z Pomorza. Podczas tego wydarzenia Koło Gospodyń w Sławkach zajęło I miejsce w ogólnopolskim konkursie potraw regionalnych i tradycyjnych pn. „SERCEM GOTOWANE” Święty Walenty – Tradycje Lubeckie. Dodatkowo otrzymało nagrodę za przygotowaną nalewkę jajeczną „Jajówę”.   Podczas tak wspaniałego widowiska nie zabrakło muzyki ludowej z różnych regionów Polski oraz innych atrakcji. Podczas wspólnego biesiadowania można było zobaczyć, że muzyka zawsze łączy. Nasza Kapela z Somonina wraz z Zespołem Lubczanie połączyły siły i dały wspaniały koncert. Ważnym punktem spotkania było podpisanie porozumienia o współpracy partnerskiej pomiędzy gminami: Jodłowa, Krasnystaw, Ryglice, Sejny i Somonino. Współpraca ma służyć rozwojowi wielopłaszczyznowych i wzajemnie korzystnych stosunków w dziedzinach: społeczno – kulturalnych, edukacji, sportu, turystki, promocji produktu regionalnego, współpracy pomiędzy organizacjami pozarządowymi. Czytaj dalej

0 1

Aktualności ogólnopolskie

0 2

Aktualności regionalne

0 1

Aktualności ogólnopolskie

0 1

Dania główne

Światowy Dzień Bigosu

Miałyśmy okazję podzielić się swoją wiedzą na temat idealnego Bigosu. Dzienikarka portalu: zkaszub.info w związku obchodzonym w dniu 20 stycznia Światowym Dniem Bigosu, w trakcie pisania artykułu o: Światowym Dniu Bigosu, zwróciła się z prośbą do naszego Koła o udzielenie odpowiedzi na pytania:  Przepis na bigos idealny - istnieje? Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? Nasze odpowiedzi, które znalzały się w artykule: Przepis na bigos idealny - istnieje? - Taki przepis nie istnieje wszystko zależy od składników ich jakości i ilości a ponadto każdy ma swój tajemniczy składnik który dodaje oraz sposób przygotowania – wyjaśniają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach. – Jedno jest pewne, że w bigosie musi się znaleźć kilka podstawowych składników, a reszta to już inwencja twórcza gotującego.  Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? - Aby ugotować bigos niezbędna jest dobra kapusta kiszona, grzyby suszone, golonka lub stopki dla kleistości. Do tego przynajmniej 3 rodzaje wędlin o rożnym smaku, cebula, przecier lub sok pomidorowy, śliwki suszone i przyprawy – zdradzają panie z KGW Sławki. – Niektórzy gotują inni smażą, co też jest przyczyną innego smaku. Tak samo można dodać świeżą kapustę, bądź też nie. Jedno jest pewne – nie ma dwóch takich samych bigosów. Całość artykułu można przeczytać na stronie: https://zkaszub.info/swiatowy-dzien-bigosu/ Zachęcamy do lektury Czytaj dalej

0 2

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij