Talenty i pasje

Medyński chleb powszedni!
Chleb z pieca, pieczony wg starej receptury na liściu chrzanu.
Jest pieczywem maksymalnie naturalnym z racji samodzielnie wykonywanego zakwasu, ekologicznej mąki i wypiekania w tradycyjnym tzn. opalanym drewnem piecu. Liść chrzanu nadaje mu aromat wsi, a chrupiąca skórka pozostawia już na zawsze wyższe od życia oczekiwania. Chleb jest podstawowym składnikiem polskiej diety, jest symbolem dobra. Wypiekamy go w medyńskim naczyniu glinianym, jak robiły to niegdyś żony garncarzy, które znając pozytywny wpływ na walory smakowe, aromatyczne i odżywcze używały glinianych naczyń w życiu codziennym. Oddające wilgoć, naczynie gliniane ma taki właśnie wpływ na wartość przygotowywanych w mim potraw, wpływ który przekłada się na jakość życia i zdrowia także dzisiejszego człowieka.
BonAppetitMedynia!
Kazimiera O. z Koło Gospodyń Wiejskich Medynia Głogowska