Wiadomości z koła

Na wesoło

2 3

Na wesoło

3 5

Pozostałe

Z MOJEGO REGIONU KARP NA ŚLIWCE i Sledż w Majeranku

Mój region PAŁUKI  - też ma swoje smaki. - ŚLEDZ W MAJERANKU - potrawa bardzo smaczna,nie wymagająca dużo przygotowań. A zawsze gości na naszym rodzinnym stole, ale nie tylko, podaje się śledzie na różne zabawy, rocznice, uroczystości. Podaję przepis : ok.1/2 śledzi matiasy, 20 dkg.cebuli, 1/2 soku  z cytryny, 3 łyżki majeranku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki pieprzu, 5 ziaren ziele angielskie,2 liście laurowe, 1,5 szkl.oleju. Wykonanie " śledż moczyć ok.2 godz.cebulę pokroić w cienkie półplasterki, cebulę przełożyć do miski zalać sokiem z cytryny lekko wgniatając sok w cebulę, śledż pokroić w paseczki dowolne, dodać przyprawy,zalać całość olejem i zamknąć w słoiku szczelnie. Wstawić do lodówki na ok.3 dni, Wszystko musi się tzw.przegryść. Smacznego. Podam jeszcze przepis na - KARPIA NA ŚLIWCE - który zdobył I miejsce na regionalnych smakach KRAJNY I PAŁUK, Przygotowanie ; karpia oczyszczonego zamoczyć w mleku, dodać sól i pieprz i zostawić na 24 godz.następnie odsączyć karpia z mleka,pokroić w dzwonka i odfiletować z ości, /ja używam już płaty/, na patelni rozgrzać olej i usmażyć bez panierki dzwonka lub płaty, śliwki mrożone rozmrozić i usunąć nadmiar soku, następnie śliwki położyć na dno naczynia żaroodpornego i na to usmażonego karpia, na wierzch posypać rodzynki i w piekarniku zapiec ok.15-20 min.Karp jest bardzo soczysty,smak lekko kwaskowy. Znika b.szybko. Smacznego Czytaj dalej

2 3

Aktualności regionalne

3 4

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij