Kulinaria

Wielkanocne Baby
Członkowie naszego koła uwielbiają gotowanie. Na co miesięczne spotkania zawsze przygotowują coś pysznego, nie tylko na słono i wytrawnie. Słodkości to nasza pasja. Dlatego kiedy tylko mamy okazję pieczemy, smażymy, gotujemy słodkie potrawy. Placki ziemniaczane, uważane za nasze sztandarowe danie, również podajemy w słodkich odmianach z cukrem albo musem jabłkowym lub konfiturami własnej produkcji. W zależności od okazji pieczemy pączki, faworki, szarlotki i wiele innych ciast i deserów, na których przepisy pochodzą z ustnych przekazów z pokolenia na pokolenie. Pochwalić się jednak chcemy potrawami przygotowanymi w kwietniu 2014r na spotkaniu przedwielkanocnym, na którym gościliśmy władze gminy, przedstawicieli Lokalnej Grupy Działania oraz mieszkańców naszych wsi. Członkowie Koła przygotowali na tą okazję przepięknie zdobione ale przede wszystkim pyszne mazurki, baby wielkanocne, baranki i paschy a nasi goście mieli okazję skosztować ich wszystkich podczas wspólnej biesiady i kultywacji tradycji Wielkanocnych. Do produkcji tych potraw zawsze używamy naszych regionalnych produktów: jaja prosto od naszych, wolno biegających kurek, jabłuszka z okolicznych sadów, serów, margaryny, masła i mleka od krów. Załączone zdjęcia ukazują tylko niewielka część przygotowanych smakołyków.
Gall Anonim
Czekamy na wielkanocne przepisy!
12 sty 2016, 14:21:50